Maha lastud Jaanuse ekskolleeg «Radaris»: ta poleks kellelegi noaga kallale läinud (35)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eelmisel nädalal Tallinna südalinnas politsei kuuli läbi hukkunud Jaanus Käärmanni käitumine sel päeval ei mahu pähe tema sõpradele ja endistele töökaaslastele, kes peavad teda kardinaalselt teistsuguseks inimeseks, selgub tänasest Kanal 2 saate «Radar» loost.

Kalamaja veerel asuvas tarkvara- ja robotiehituse ettevõttes Knowit, kus Jaanus Käärmann oli töötanud, rääkis tema endine kolleeg Andres Aavik, et Jaanus arendas palju tarkvara. Muu hulgas arendas mees ePria portaali, kuid tema suureks tööks võib nimetada Eesti.ee mobiililahenduse loomist. See on põnev sellepärast, et Riigi Infosüsteemide Amet küll töö tellis, maksis ka, aga unustas kasutusele võtta.

Aaviku sõnul on IT-sektoris levinud ütlus, et arendajad on eraldi liik. «Nad kõik on natuke ekstsentrilised. Hästi tavaline on, et arendajad on kergelt introvertsed ja reeglina hästi enesekindlad. Jaanus oli ka täpselt selline. Ta oli introvertne,» iseloomustas Aavik ekskolleegi.

Aavik nentis, et Jaanus Käärmanni isiklikust elust ei tea ta suurt midagi.

Üks kõnekas detail veel: olgugi et töö seotud arvutiga, kasutas Jaanus vanakooli nuppudega telefoni. Teda tundnud Tata Samkharadze sõnul oli Jaanus rääkinud, et Facebooki ta eriti ei kasuta, sest see pole tema jaoks eriti huvitav.

Samas osales Jaanus nende kahe ja poole aasta jooksul, mis ta Knowitis töötas, kõikidel firma üritustel. «Selles mõttes oli ta sotsiaalne inimene. On tehtud palju tööd koos, napsu võetud, kõike tehtud,» tunnistas Andres Aavik.

Praegu Thbilisis elava Tata Samkharadze arvates oli Jaanus kõige rahulikum ja positiivsem inimene, kes säras.

Aga miks siis pidi nii positiivne inimene ilmuma vanalinna tänavale paljajalu, noad käes? Aaviku sõnul tundus kõik alguses täiesti uskumatu. Ta rõhutas, et Jaanus ei olnud seda tüüpi inimene, kes oleks läinud kellelegi noaga kallale.

Siiski on Jaanus ka varem ootamatult käitunud – näiteks lasknud end pildistada alasti Toompea lossi ees. Tema sõbranna Tata on kindel, et ka saatuslikul korral oli tegemist ebaõnnestunud show'ga ning mingite häiretega tegemist ei olnud.

Prokuratuuri juhitavas uurimises arvestatakse piisava info korral ka variandiga, et tegemist oli performance’iga. On ka pakutud, et tegu võis olla USAs levinud enesetapuviisiga, millel nimeks suicide by cop, kus suitsiidne inimene käitub meelega ohtlikult, et politseinik ta maha laseks.

Küsimusele, kas Jaanuse kodust leiti midagi sellist, mis viitaks enesetapusoovile, vastas Põhja prefekt Kristian Jaani, et seda on praegu veel vara öelda.

Kommentaarid (35)
Copy
Tagasi üles