Mee värvus sõltub miljonist pisiasjast

Silvi Lukjanov
Copy
Lembit Miil soovitas meelde jätta, et mida tumedam mesi, seda vängem ja vürtsikam ning tavaliseks lauameeks sobib ehk paremini heledam õiemesi. FOTO: Dmitri Kotjuh/Jarva Teataja
Lembit Miil soovitas meelde jätta, et mida tumedam mesi, seda vängem ja vürtsikam ning tavaliseks lauameeks sobib ehk paremini heledam õiemesi. FOTO: Dmitri Kotjuh/Jarva Teataja Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kui palusin üle neljakümne aasta mesindusega tegelenud Lembit Liinil jagada teadmisi meevärvuste kohta, palus ta esmalt ettevalmistusaega. „Ma ei taha sulle pada ajada,” selgitas ta.

Suure kogemusega mesinikuna ei tahtnudki te kohe meevärvidest rääkida?

Ei tahtnud jah, sest mee värvuse teema on keeruline ja iga päev ma sellele ei mõtle. Mul on küll kogemus, mis värvi mesi ja millest seda saan siin Pandivere kõrgustikul Koeru kandis. Olen näinud, mis värvi on mesi Võrumaal Haanja kandis ämma juures. Seal tegutseb mesinikuna mu abikaasa vend. Nii värvid kui ka maitsed on meil täiesti erinevad.

Ka kirjandusest mee värvide kohta just palju ei leidnud, aga küsi, mis sind huvitab.

Miks mõni mesi on tumedam, teine heledam ehk millest sõltub mee värv?

Aegade algusest on mesinikele teada tõde, mis on kirjas ­sajandivahetuse mesindus­kalendris: mee värvus oleneb koostisest ja tumedas mees on mikroelemente rohkem kui heledas. Heledas mees on keskmiselt neli korda vähem rauda, kaks korda vähem vaske ja teisi ühendeid. Kui mineraalirikast mett mesilased ümbruskonnast koguvad, sõltub mullastikust ja taimestikust. Lisaks tuntakse õiemett ja lehemett.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles