VIDEO Mart Helme: Eesti on võimalik sulgeda kahe tunni jooksul (13)

Toomas Kask
, Saatejuht
Copy

Siseminister Mart Helme ütles Postimehele antud intervjuus, et Eestil on võimekus sulgeda riik kahe tunni jooksul. «Me ei paneks riiki kinni selles tähenduses, et isegi hiir ei jookse üle piiri, vaid tekitame tihendatud tervisekontrolli nii nagu praegu on Poolas,» selgitas minister.

Valitsus kaalub eriolukorra väljakuulutamist. Mart Helme kinnitas, et siseministeeriumil on valmisolek selleks olemas. «Just mõni hetk tagasi vestlesin Politsei- ja Piirivalveameti peadirektoriga, eile oli meil siseministeeriumis juhtkonna nõupidamine, vastavad ülesanded said jagatud. Siseministeeriumi poolt on kahe tunni jooksul võimekus riik kinni panna,» sõnas minister. «Me ei pane riiki kinni selles tähenduses, et hiirigi ei jookse üle piiri, vaid me tekitame ikkagi tihendatud tervisekontrolli nii nagu praegu on põhimõtteliselt Poolas. Seal on kõikides piiripunktides väljas brigaadid: 10 politseinikku, kiirabi ja maanteeameti spetsialistid,» selgitas siseminister Helme.

«Praegu on otsustatud, et me võta vastu kuni esimese maini kruiisilaevu. Kaalume väga tõsiselt seda, kas laevaliiklust tervikuna ei sulge. Selle teemalised konsultatsioonid on olnud ka laevakompaniidega ja sadamatega. Kaalume, kas tekitame dokumentide kontrolli ja tõhustame isikute tervisekontrolli senisest intensiivsemalt riigipiiril,» tõi Helme välja. 

Piirikontroll tuleks ministri sõnul eriolukorras toime. «Läheksime töökorraldusel üle praeguselt viie vahetuse süsteemilt kolme vahetuse süsteemile. Saaksime kaasata ka inimesi, kes vahepeal on piirivalvest ja politseist ehk lahkunud,» vastas Mart Helme küsimusele, kas riik tuleks suurendatud kontrolliga toime. «Iseküsimus on see, kui pikalt me suudame sellest tihendatud kontrolli läbi viia. Paari nädala ulatuses ei oleks see probleem ja paar kuud saaksime tõenäoliselt hakkama. Kui see olukord venima hakkab, siis hetkel ma ei julge öelda, kui kaua me suudame vastu pidada,» nentis ta.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles