PM Video Rootsi MM-ralli, mille külmakraadid päästsid viimasel hetkel (1)

Karl Mihkel Eller
Copy

Autoralli MM-sarja ainsa talveetapi toimumine Rootsis on küsimärgi all. Kesk-Rootsis asuv Värmlandi piirkond on sarnaselt Eestile olnud silmitsi lumevaese talvega.

Aastate jooksul on Rootsi MM-etapp näidanud oma erinevaid palgeid. Näiteks 2008. aastal tõusid temperatuurid piirkonnas ootamatult kõrgeks ja talveteedel ralliautole kohustuslikelt naastrehvidelt kadusid naastud üsna ruttu. Nii ei pidanud rehv taas lumisele teele jõudes piisavalt ja näiteks Henning Solberg sõitis teelt välja. Selge näide, et halbades tingimustes sõidetav talveralli kujuneb rallimeestele endile ohtlikuks.

Igas naastrehvis on 384 naela, igaüks kaalub neli grammi. Naela pikkus on 20 millimeetrit, millest mustrist välja ulatub 6,5 mm.

Nende rehvide ideaalne töötemperatuur on -30 kuni null kraadi, mis annab selge indikatsiooni, et plusskraadidel on nende rehvidega startimine suisa ohtlik tegevus.

Rootsi ja osalt Norra teedel läbiviidava ainsa talveralli ära jätmine on raske otsus, millega korraldajad koostöös rahvusvahelise alaliiduga püüavad viivitada viimase hetkeni. Kahjuks aga ei ole Kesk-Rootsi ilmaprognoos rallinädalaks võistluse toimumise seisukohalt optimistlik.

Lumepuuduse tõttu on Rootsi ralli ära jäänud üks kord, seda 1990. aastal. Raskete võistlustingimustega seisid Rootsi ralli korraldajad silmitsi 2016. aastal, kuid siis päästis võistluse toimumise külmakraadide saabumine sisuliselt viimasel hetkel. 21 plaanitud kiiruskatsest sõideti 12.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles