Tõraveres valmistutakse Eesti esimeseks süvakosmose-missiooniks

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Pildil Euroopa Kosmoseagentuuri „Komeedipüüdja“ missiooni Eesti osa juht Mihkel Pajusalu (paremal) ja Joosep Kivastik Tõravere observatooriumis puhasruumis termovaakumkambri juures.
Pildil Euroopa Kosmoseagentuuri „Komeedipüüdja“ missiooni Eesti osa juht Mihkel Pajusalu (paremal) ja Joosep Kivastik Tõravere observatooriumis puhasruumis termovaakumkambri juures. Foto: Margus Ansu

Eesti kosmosetehnoloogia järgmine etapp viib Tõraveres valmistatud spetsiaalse kaamera süvakosmosesse pildistama väljastpoolt Päikesesüsteemi pärit kosmosekivi.

Euroopa Kosmoseagentuuri missiooni «Komeedipüüdur» Eesti osa juhi Mihkel Pajusalu sõnul on see teadaolevalt esimene kord, kui Eestis ehitatud seadmed üldse süvakosmosesse on jõudnud, ja esimest korda on Eestil võimalus ESA suure missiooni kõigis etappides võrdväärse partnerina kaasa lüüa, seega ei ole enam mingit põhjust Eestit mitte kosmoseriigiks nimetada.

Missiooni üldplaan on järgmine: kolm kosmosealaeva – emalaev ja kaks väiksemat sondi, millest ühel oleva kaamera valmistavadki eesti teadlased – lennutatakse kosmosesse niinimetatud Lagrange’i punkti, kus on võimalik Maa ja Päikese gravitatsiooni koosmõju tõttu stabiilselt ühes kohas oodata, kuni leitakse huvi pakkuv kosmosekivi. Seejärel seatakse aparaadid uurimisobjektiga kokkupõrkekursile ja sooritatakse sellest kosmose mastaabis ülilähedalt möödalend – emalaev möödub sellest umbes 1000 kilomeetri ning eestlaste ehitatav kaamerasond võimalikult lähedalt, tõenäoselt vaid 300 kilomeetri kauguselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles