Video Vana mersu läbisõidunäidikul said numbrid otsa (18)

Copy
Tallinn, 04.11.2019.
Mercedes, mis on sõitnud maha miljon kilomeetrit, ja selle omanik Heiti Gross.
Mercedes with a mileage of million kilometers and its owner Heiti Gross.
FOTO: ERIK TIKAN/ Postimees Grupp
Tallinn, 04.11.2019. Mercedes, mis on sõitnud maha miljon kilomeetrit, ja selle omanik Heiti Gross. Mercedes with a mileage of million kilometers and its owner Heiti Gross. FOTO: ERIK TIKAN/ Postimees Grupp Foto: Erik Tikan

Üks kilomeeter veel. Mis saab? Kas hodomeeter jääb seisma või tuleb uus ring peale? Kunagise legendaarse taksofirma Esra omaniku Heiti Grossi 1998. aasta E-klassi Mercedese hodomeetril ilutsevad numbrid 999 999. See on viimane auto, mis tal elutööst alles.

Ostmise ajal oli see luksusauto, jõukuse märk, glamuurses kolme-triibu-dressi-kultuuris meheau pikendus. Selliseid sõidukeid polnud piisavalt isegi Eesti riigil – väliskülaliste sõidutamiseks rentis riigikantselei autosid Grossilt. Esra oli tol ajal väga mainekas taksofirma ning Grossil tutvusi kõige kõrgemate riigijuhtide seaski.

Nooruses taksojuhi ametit pidanud mee asutas taksokooperatiivi Esra 1987. aastal. «Kõige keerulisem oli saada Moskvast lube raadiosaatjate kasutamiseks,» meenutab Gross ja lisab, et iga taksojuhi loa taotleja pidi täitma neljaleheküljelise ankeedi.

Tapmised, vargused

Miljon ei taha kuidagi hodomeetrile ette tulla. «Ilmselt uut ringi peale ei tule. Aga äkki läheb hodomeeter veel nulli?» lausub Gross ja meenutab, kuidas tema asutatud kooperatiiv oli omal ajal eriline – taksonduses esimene omataoline. Kuna ta tundis paljusid taksojuhte, sõitis esimestel aastatel Esra märgi all lausa 700 erataksot, suurem osa neist Žigulid ja Moskvitšid.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles