Vaba Akadeemia loeng. Alar Laats: «Vene religioossed dissidendid 2»

Copy

Postimees teeb reedel kell 18.15 otseülekande Tartus toimuvalt Vaba Akadeemia loengult, kus Alar Laats tutvustab alternatiivsete ortodokssete kirikute kujunemist ning olukorda tänapäeval.

Sajandite jooksul on Vene Ortodokssest Kirikust lahku löönud terve hulk kristlasi, kes on moodustanud omaette suuremaid või vähemaid kirikuid ning muid kogukondi. Nii ilmusid Vene religioossele maastikule 17. sajandil vanausulised, veidi hiljem klassikalised Vene sektid (hlõstid, skopetsid jne.), 20. sajandil pärast kommunistide riigipööret katakombikristlased ning lõpuks kommunistliku korra kokkuvarisemisel terve hulk nö alternatiivseid ortodoksseid kirikuid.

Jaanuari lõpus pidas Alar Laats Vabas Akadeemias loengu Vene religioosetest dissidentidest. 7. juunil algusega kell 18.15 jätkab Alar Laats selle loengu teise osaga.

Esimeses osas käsitleti Vene vanausulisi ning nn klassikalistest sektidest hlõste ja skopetse. Seekord jätkatakse klassikaliste sektidega ning vaadeldakse duhhoboore ja molokaane. Loengus käsitletakse ka pärast kommunistide riigipööret Vene Ortodoksse Kiriku lagunemisel tekkinud dissidentlikke kirikuid ning kommunistliku režiimi kokkuvarisemise järel nähtavale ilmunud nn alternatiivseid ortodoksseid kirikuid.

SA Academia Artium Liberalium ehk Vaba Akadeemia on möödunud aasta algul asutatud ühendus, mis koondab eesti haritlasi: teadlasi, mõtlejaid, intellektuaale ja õppijaid. Akadeemia eesmärgiks on luua tingimused renessansitüüpi haritlasringi tekkimiseks ja kujunemiseks kooskõlas vabade kunstide kontseptsiooniga. Akadeemia asutajateks on Marju Lepajõe, Mihhail Lotman, Ülar Ploom, Hardo Pajula ja Maria-Kristiina Lotman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles