Võimas! Viis minutit aplausi (6)

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeval esietendus Hamburgi teatris Thalia Ene-Liis Semperi ja Tiit Ojasoo lavastus «Hans ja Grete» («Hänsel & Gretel»), mille laulude autor on maailmakuulsa bändi Rammstein laulja ja liider Till Lindemann.

Vendade Grimmide muinasjutul põhinevas lavastuses teeb Till Lindemann ka mõjuva rolli, kuid elusuuruses näeb teda laval vaid videoekraani vahendusel. Kusjuures osad videod on filmitud Eestis.

Kuna Till Lindemann oli hõivatud Rammsteini töödega, siis ei saanud ta esietendusel osaleda, teda esindas tütar Nele. Eestlaste ja Till Lindemanni koostöös tehtud lavastust pidas sündmuseks Saksamaa suurim ajaleht Bild, saates «Hans ja Grete» esietendusele kohale fotograafi ning reporteri.

«Äärmiselt haarav ja veidi futuristlik, moodne ja õhuline, selline õudne muinasjutt!» kommenteeris nähtut 1,6 miljonilise tiraažiga ajalehele Saksamaa rockistaar Udo Lindenberg, kes elas etendusele kaasa vägagi elavalt ning etenduse lõpus aplodeeris püsti seistes.

Publik võttis täiskasvanute versiooni kuulsast muinasjutust vastu suure tähelepanuga, etendusele elati kaasa spontaansete aplauside, naeru kui ka hüüetega. Esietenduse lõpus kestis aplaus viis minutit. Ja nagu Põhja-Saksamaa avalik-õiguslik kanal NDR nentis, ei plaksutanud sugugi mitte ainult Lindemanni musta riietatud fännid.

Videokeskkonnas YouTube on pühapäevast üleval küsitava legaalsusega videolõigud Till Lindemanni lauludega, mis on filmitud Thalia saalis.  

Foto: Matthias Matthies

Lindemann on eestlaste lavastuse muusika loonud koos Peter Tägtgreniga, Rootsist pärit muusiku, produtsendi ja maailma ühe kvaliteetseima metal-muusikale orienteeritud stuudio The Abyss omaniku ning bändide Hypocrisy ja Pain eestvedajaga. Lisaks on lavastusega seotud hollandi helilooja Clemens Wijers ja eesti muusik Jakob Juhkam (NO99), kes loob kõigi stseenide helilise atmosfääri.

Tähelepanuväärne on ka lavastuse valguskujundaja Bertil Mark, kes on teinud koostööd mitmete muusikakollektiividega, sealhulgas ka Rammsteiniga.

Hans ja Grete nõia juures. Nõia rollis Björn Meyer, Hans (Kristof Van Boven), Grete (Marie Jung).
Hans ja Grete nõia juures. Nõia rollis Björn Meyer, Hans (Kristof Van Boven), Grete (Marie Jung). Foto: Matthias Matthies

Vendade Grimmide loo dramatiseeringu autorid on eesti lavastajad ise. «Meie versioon on suhteliselt erinev klassikalisest. Hakkasime paarist võtmemotiivist peale ja lõpuks kirjutasime praktiliselt uue näidendi. Muinasjuttudel on alati õnnelik lõpp, sest «kui nõid surnud oli, tulid lapsed metsast koju tagasi ja kõik olid rõõmsad ja õnnelikud». Tundus huvitav vaadata selle abstraktse kokkuleppe taha, fantaseerida teemal, mis metsas tegelikult toimus, mis nägu need koju tagasi pöördujad olla võiksid ja mis nägu on vanemad, kes oma lapsed metsa eksitasid,» selgitas Ene-Liis Semper Postimehele antud intervjuus.

«Otsustasime teha lavastuse, mis on väga visuaalne ja kus tegevus toimub nii reaalajas laval kui videos, nii oli meil võimalus Lindemannile ka rolli pakkuda.»  

Jaanuari keskel Thalia teatris alanud proovid tipnesid esietendusega 14. aprillil. Järgmised etendused on Thalia teatris 22. aprillil ja siis juba 8., 16. ja 30. mail.

Varem on Semper ja Ojasoo Thalias lavastanud neli korda: Makarenko «Fuck your ego!»,  Ivanovi «Hanumans Reise nach Lolland», Handke «Die Stunde da wir nichts voneinander wußten» ja Shaw’ «Pygmalion».

«Hans ja Grete»: Hans (Kristof Van Boven), Grete (Marie Jung), ema (Gabriela Maria Schmeide) ja isa (Tim Porath).
«Hans ja Grete»: Hans (Kristof Van Boven), Grete (Marie Jung), ema (Gabriela Maria Schmeide) ja isa (Tim Porath). Foto: Matthias Matthies
Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles