BLOGI: Kataloonia president: referendumi tulemus kehtib! (205)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kataloonias toimus eile iseseisvusreferendum, Hispaania valitsus peab rahvahääletust ebaseaduslikuks ning riigi põhiseaduskohus on selle läbiviimise peatanud. Samuti pole ükski ELi liikmesriik seni referendumile toetust väljendanud.

Mida me praeguseks teame?

  • Referendumil hääletamas 42 protsenti Kataloonia elanikkonnast ehk 2,26 miljonit inimest (BBC). Kui lugemata oli veel 15 000 häält, teatas Kataloonia valitsus, et lahkulöömist Hispaaniast toetas 90 protsenti eilsel iseseisvusreferendumil osalenud inimestest.
  • Kataloonia valitsuse kõneisik Jordi Turulli sõnul ei sisalda hääletussedelite arv neid sedeleid, mille Hispaania politsei konfiskeeris vägivaldsete haarangute käigus, et iseseisvusreferendumit peatada. Ametnike hinnangul on seetõttu kadunud umbes 770 000 hääletussedelit.
  • Kokkupõrgetes meeleavaldajate ja korrakaitsjate vahel sai Kataloonia võimude teatel kannatada ligi 900 inimest, neist haiglaravil viibis tänahommikuse seisuga neli.
  • Euroopa Komisjon teatas täna, et eilne referendum polnud Hispaania põhiseaduse järgi seaduslik ja avaldas toetust Hispaania valitsusele.
Tagasi üles