Galerii: Orkaan Harvey räsib Texase osariiki

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mehhiko lahel neljanda kategooria orkaaniks tugevnenud Harvey maabus eile hilisõhtul kohaliku aja järgi USA Texase osariigis Corpus Christi ja Rockporti lähedal ning on juba põhjustanud selle teele sattunud linnades märkimisväärseid purustusi.

Viimased arengud

-Praeguseks hetkeks on Harvey hoogu kaotamas ja see on klassifitseeritud esimese taseme orkaaniks. Tuulekiirus on endiselt kohati 137 kilomeetrit tunnis.

-Eeldatakse, et Harvey nõrgeneb veelgi ja sellest saab tänase päeva lõpuks troopiline torm. 

-Teadlaste sõnul saavad Harvey tagajärjed olema väga karmid. Nende sõnul jäävad mõned alad nädalateks ja isegi kuudeks «elukõlbmatuteks». Tuulest rohkem kardetakse praegusel hetkel ülimalt tugevat vihma, mis võib paljud alad üle ujutada. 

-Esimeste kahjude hindamine algab USA aja järgi varahommikul.

-Edela-Texases on maha tulnud juba 25 cm sademeid. Merevee tase on kohati tõusnud tavapärasest kaks meetrit kõrgemale

-Rockporti, Aransas Passi ja Port Aransase linnades on teateid kannatada saanud ehitistest.

-Elektrist on ilma jäänud üle 213 000 inimese.

-Rockporti ametivõimud on palunud evakueerimisest keeldunud inimestel kirjutada randmele oma nimi ja sotsiaalkindlustusnumber, et päästjatel oleks lihtsam oma tööd teha ning võimalike kannatanute identifitseerimine läheks kiiremini.

-Põgenenud on kümned tuhanded inimesed.

-Tuulte kiirus on ulatunud kuni 209 kilomeetrini tunnis.

-Võimud on hoiatanud, et tegu ei ole lühiajalise nähtusega ning torm võib Texase ja Louisiana osariikide elanikke mõjutada järgmise nädala keskpaigani. Kardetakse, et nädala jooksul võib mõnes piirkonnas maha tulla rohkem kui meetri jagu sademeid. 

Viimase aja tugevaim torm USA mandriosal

Tegemist on võimsaima tormiga, mis on 12 aasta jooksul USA maismaale jõudnud.

Orkaan tabas esimesena Texase Rockporti linna, kus tuulte kiiruseks mõõdeti kuni 215 kilomeetrit tunnis. Tegemist oli viieastmelisel skaalal neljanda kategooria orkaaniga.

Teistkordselt jõudis Harvey rannikule kolmanda kategooria orkaanina Rockportist põhjas, teatas USA riiklik orkaanikeskus. Sisemaale jõudes Harvey jõud rauges veelgi ning see määratleti teise kategooria tormiks ja lõpuks esimese kategooria tormiks.

Kümned tuhanded inimesed on rannikualalt orkaani eest põgenenud.

Meteoroloogide hinnangul võivad tormil olla laastavad tagajärjed. Inimesi on hoiatatud ka tulvade ja võimalike maalihete eest.

Harvey lähenemine ajendas kümneid tuhandeid rannikuala elanikke sisemaale põgenema. Samas ohustab orkaan mitte üksnes rannikut, aga ka suurt osa Texasest, kus asub hulgaliselt naftatöötlemis- ja keemiatehaseid ning üleujutustele aldis riigi suuruselt neljas linn Houston.

Meteoroloogide hinnangul võib oodata ka tornaadosid ning orkaan võib enne Houstonini jõudmist veel jõudu koguda.

Seni ei ole teateid ühestki surmajuhtumist, kuid ametiisikud on märkinud, et päästetöötajad ei ole tugeva tuule tõttu paljudesse paikadesse ligi pääsenud.

Rohketest purustustest on teateid otse maabunud orkaani teele jäänud 10 000 elanikuga Rockportist.  Rängalt on kahjustada saanud Rockporti ajalooline kesklinn.

Linnajuhi Kevin Carruthi sõnul on hulk inimesi toimetatud läbivaatusele maakonna haiglasse pärast vanadekodu katuse kokkuvarisemist. Kohaliku meedia andmeil osutati seal esmaabi vähemalt kümnele inimesele.

USA president Donald Trump allkirjastas reedel määruse, millega kuulutas Texase katastroofipiirkonnaks veel enne orkaan Harvey saabumist. Otsus võimaldab kiirendada föderaalabi saatmist kriisipiirkondadesse.

Texase kuberner Greg Abbott on evakuatsiooni ja päästetöödele saatnud 1000 USA rahvuskaartlast.

Harvey võimsus peaks laupäeva jooksul kahanema ning jääb Kagu-Texasesse tõenäoliselt kuni järgmise nädala keskpaigani, sõnasid meteoroloogid.

Orkaan toob piirkonnas tõenäoliselt kaasa ka seisakud naftatootmises.

Teadlased ennustavad, et järgmiste päevade jooksul võib sadada maha enam kui meeter vihma. Samuti küündivad orkaanist põhjustatud varalised kahjud tõenäoliselt miljardite dollariteni, prognoosisid USA ilmateadlased.

Harvey on võimsaim USA-d tabanud orkaan pärast Wilmat 2005. aastal, mis laastas Florida osariiki. Samal aastal tabas USA-d ka orkaan Katrina, milles hukkus üle 1800 inimese.

Texase rannikuala on kiiresti arenev piirkond, kuhu on viimastel aastatel kolinud 1,5 miljonit inimest.

Texase kuberner Greg Abbott kriisikoosolekul Austini linnas. Jay Janner/AP/Scanpix
Texase kuberner Greg Abbott kriisikoosolekul Austini linnas. Jay Janner/AP/Scanpix Foto: Jay Janner/AP

Texase kuberner Greg Abbotti sõnul võib juba praegu öelda, et tulemas on suur katastroof, muu hulgas seisavad ees rekordilised tulvad.

Vaata otseülekannet, mis jälgib Harvey liikumist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles