Galerii ja video: metsakaitsjad avaldasid keskkonnaministeeriumi ees meelt (18)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kogunesid rahulolematud inimesed keskkonnaministeeriumi ette, et avaldada meelt riikliku metsanduspoliitika vastu. Pärast keskkonnaministri sissepiiramist ja küsitlemist võeti samm Toompeale, et anda üle petitsioon metsade kaitseks.

Meeleavaldusele kogunes sadakond inimest, et avaldada toetust metsade kaitseks. Kohale oli tulnud inimesi nii Tallinnast kui ka kaugemalt, metsa seest. Plakatite peal oli erinevaid kirjutisi: «Metsa kasvatatakse kirvega», «Meil on elu keset metsa», «Neoliberaalne poliitika = ökotsiid».

Küsimuste laviini alla sattunud keskkonnaminister Marko Pomerants nentis esmalt, et karjumisega ei ole kunagi midagi lahendatud. 20-minutilise küsimustevooru ajal kostis rahva hulgast erinevaid hõikeid, nende hulgas ka palve, et minister tagasi astuks.

Praeguse metsanduspoliitika vastu olevad keskkonnaühendused leiavad, et ka neid peaks metsanduspoliitika kujundamisse kaasama. «Tegelikkuses surutakse neid sellest protsessist kõikvõimalike vahenditega üha kaugemale,» märkis piketi koordinaator Linda-Mari Väli.

Eilses Postimehes avaldatud arvamusloos juhivad Tartu teadlased tähelepanu asjaolule, et ei tohiks kõrvutada mitte raiemahte ja üldjuurdekasvu, vaid majanduslikus kasutuses oleva metsa juurdekasvu ja raiemahte. Veelgi olulisema kriitikana tuuakse aga välja, et metsade jätkusuutlikkusest rääkides ei tohiks piirduda vaid raiebilansiga, vaid arvesse tuleks võtta ka kõiki teisi metsa ökoloogilisi funktsioone.

Lisaks kritiseeritakse plaanitavat muutust metsaseaduses, mille järgi muudetaks kuuskede minimaalne raievanus 80 aastalt 60 aastani.

Meeleavaldus algas kell 13. Enne kella 14 alustatakse rongkäiku riigikogu ette, teel jagatakse lendlehti ja informeeritakse inimesi praeguse metsanduspoliitika ohtudest.

Kell 14.30 annavad Toompeale kogunenud meeleavaldajad riigikogu saadikule Rainer Vakrale üle 101 kultuuritegelase poolt koostatud avaliku kirja ja tuhandete inimeste allkirjastatud petitsiooni, millega nõutakse säästvamat metsanduspoliitikat, kodanike kaasamist poliitilisse otsustusprotsessi ja keskkonnaministeeriumi tegevuse riiklikku uurimist.

Loe lisaks:

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles