Otseblogi: IRL ja sotsiaaldemokraadid alustasid konsultatsioone uue valitsuse moodustamiseks (32)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reformierakonna koalitsioonipartnerid IRL ja SDE tegid täna õhtul peaminister Taavi Rõivasele ettepaneku ametist tagasi astuda ja teatasid, et alustasid konsultatsioone uue valitsuse moodustamiseks Keskerakonnaga. Ühtlasi andis opositsioon täna riigikogus üle umbusaldusavalduse peaministrile.

Video ei ole enam kättesaadav. Video ei ole enam kättesaadav.

Reedel lõid valitsuskoalitsioonis kired lõõmama, kui Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) ning Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) ministrid hakkasid ühtäkki ridamisi allkirjastama käskkirju, millega kutsusid riigi äriühingutest tagasi riigikogu liikmeid, valdavalt Reformierakonda kuuluvaid saadikuid.

Põhimõtteliselt on valitsuses SDE ja IRL otsustanud pöörata Reformierakonna mängu tema enda vastu. See muudaks Reformierakonna koostöö kongressijärgse Keskerakonnaga, aga ka praeguste koalitsioonipartnerite sellega survestamise võimalikult keeruliseks.

Keskerakonna vastse esimehe Jüri Ratase sõnul annab opositsioon esmaspäeval riigikogus üle umbusaldusavalduse peaminister Taavi Rõivasele.

Samuti kinnitas Ratas eileõhtuses «Aktuaalses kaameras», et teised erakonnad on andnud märku, et ollakse valmis uue koalitsiooni moodustamiseks, kus üheks osapooleks on Keskerakond. «Nii Reformierakonnast on seda mõtet edastatud, aga ka teistest erakondadest,» kinnitas ta.

Nii SDE kui IRL on täna kella 17ks kokku kutsunud oma juhatuse ning enne seda ei soovi nad Reformierakonna esindajatega tekkinud kriisi arutada. Reformierakond teatas, et ootab erakondadelt olukorra kohta selgitusi kell 13 kogunevas valitsusliidu eestseisuses.

Postimehe andmetel tähendab kahe valitsuspartneri otsus, et kui opositsioon annab täna kell 15 algaval istungil sisse peaministri umbusaldusavalduse, ei nõua valitsus ka selle kiirkorras arutamist ja hääletamist. Tavaliselt otsustab valitsus vahetult pärast umbusaldusavalduse sisseandmist taotleda selle võimalikult kiiret arutamist, kuid seekord IRLi ja SDE ministrid sellega ilmselt ei nõustu.

Kui valitsus ei taotle varasemat arutelu, võtab riigikogu umbusaldusavalduse seaduse kohaselt arutlusele kõige varem ülejärgmisel päeval pärast algatamist.

Kommentaarid (32)
Copy
Tagasi üles