Sibul: mingites küsimustes saab uus valitsus meile loota (1)

Tiina Laura Kimmel
, ajakirjanik
Copy

Isamaa peasekretäri Priit Sibula sõnul peaks erakond järgmise riigikogu koosseisu ajal varasemast rohkem kaasa rääkima rahandus- ja majandusteemadel.

Isamaa on kaheksa aastaga kukkunud 23 riigikogu mandaadilt kaheksa peale ja Sibul tunnistas rahulolematust. «Tuleb tunnistada, et kui meie tulemus oli alla ootuste, siis pidime üht-teist valesti tegema ja lugesime valijaid valesti,» ütles ta Postimehele.

Kui uuringud näitasid, et käib esikohavõistlus Reformierakonna ja EKRE vahel, siis valimistulemused näitasid midagi muud. «Me ei suutnud tabada valijate arusaamist, et neil on hirm teatavate valikute ees, ja ei valitud ei ideoloogiliselt ega teemadepõhiselt, vaid välistavalt.»

Edasiste sammude tegemine nõuab aega ja tuleb lasta olukorral settida. Sibul ütles, et nad ei kavatse olla lärmakad ega tõrjuvad ja uuel valitsusel on võimalik teatud küsimustes Isamaale loota, näiteks julgeolekus. 

«Ma ei ole kindel, et ühiskond praegu käratsemise järele januneb. Kindlasti on teemasid ja me ei kavatse end ideoloogiliselt ümber mõtestada. Eesti valijate arusaamised, mida näitavad ka küsitlused, on veidi teistsugused kui valimiskäitumine. Tuleb lasta olukorral settida ja siis teha sellest järeldusi,» ütles Sibul. Ta tõdes, et kaheksa kohaga riigikogus imesid ei tee.

Mida Isamaa riigikogus teha kavatseb? «Kindlasti jälgime tähelepanelikult eestikeelsele haridusele üleminekut, mille ametis olev valitsus vastu võttis. Vaatame, kuidas on Ukraina julgeolekupoliitilised teemad, on täiendavat panustamist vaja. See, mis toimub rahvastiku ja iibeteemadega, mis ühiskonnas ei ole kindlasti igapäevast elu arvestades tähtsad, aga mis Eesti elu kestlikkust arvestades on olulised – need on teemad, mille eest kavatseme seista.»

Varasemast rohkem peab Isamaa Sibula sõnul kaasa rääkima majandus- ja rahandusteemadel, milles nad olid kunagi tugevad. «Viimastel aastatel ei ole me nende teemadega nii tõsiselt tegelenud.»

Küsimusele, kas õhus võiks olla esimehevahetus, vastas Sibul, et siin peab seisukoha andma erakonna juht Helir-Valdor Seeder ise.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles