Doktorid lahkavad Tallinna Ülikoolis omapärast organismi – Postimees teeb sellest ülekande (1)

Marek Strandberg
, teaduse- ja tehnikatoimetuse juhataja
Copy
Tõnis Saarts.
Tõnis Saarts. Foto: Mihkel Maripuu/Postimees

Kas poliitiliste organismide – parteide – olemus on ühetaoline või kasutavad mõned eriti ulatuslikult oma suhtluses salapärast, aga kõigile samas nähtavat ingredienti, milleks on populism? Sellele küsimusele lubavad vastuse anda Tallinna Ülikooli õpetlased.

Tallinna Ülikooli populismiseminaril võetakse vaatluse alla põhjalikumalt vaid üks Eesti erakond. Aimate milline? Loomulikult: Eesti Konservatiivne Rahvaerakond. Nemad on ka seda suunda väga jõuliselt arendanud ja kasutanud.

Postimees kannab üle Tallinna Ülikooli ühiskonnateaduste instituudi teadusseminari «Populism, erakonnad ja väljakutsed demokraatiale. Vaade Eestile, Ida-Euroopale ja kaugemale», kus ettekande teeb Tõnis Saarts ning omavahel väitlevad Piret Ehin ja Anu Toots.

Seminar näitab, et populismi saab vaadelda palju sügavamal tasandil ning populistlikud erakonnad esindavad tegelikult mitmeid uusi konflikte ja valukohti, mis tänapäevases globaliseeruvas maailmas on esile tõusnud. Käesolev teadusseminar keskendub ennekõike just parempopulismile ning analüüsib lähemalt Eesti Konservatiivse Rahvaerakonnaga (EKRE) seotud seniseid arenguid ja partei edukuse põhjuseid. Vaatluse alla lubavad korraldajad võtta järgmised küsimused:

Kus on EKRE edu organisatsioonilised juured – kuidas on suudetud toimima panna parteiorganisatsioon, mis suudab edukalt mobiliseerida valijaid nii Eestis, kui ka näiteks Soomes elavaid eestlasi?

Mis ärgitab inimesi EKRE poolt hääletama – kas partei edu aluseks on spetsiifiliste ühiskonnaklasside kõnetamine või miski muu?

Kuivõrd suudab EKRE esitada tõsist väljakutset tänasele liberaaldemokraatlikule režiimile Eestis?

Mis sellest välja tuleb, saate ise hinnata.

Seminariettekanne on seotud Tõnis Saartsi järeldoktori uurimisgrandiga «Demokraatia kvaliteet, erakonnasüsteemide institutsionaliseerumine ja sotsiaalsed lõhed Balti riikides, PUTJD1122», mida rahastab ETAG. Lisaks põhinetakse mitmele varasemale teadusartiklile, mida Saarts on koos oma kolleegidega ÜTIst avaldanud või peagi avaldamas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles