Johanna-Maria Lehtme sai Ukraina relvajõudude medali (23)

Aarne Seppel
, toimetaja
Copy
Ukraina relvajõudud annetasid väsimatu abi eest Johanna-Maria Lehtmele medali.
Ukraina relvajõudud annetasid väsimatu abi eest Johanna-Maria Lehtmele medali. Foto: Erakogu

MTÜ Slava Ukaini tegevjuht Johanna-Maria Lehtme sai nädala alguses oma Ukraina koostööpartnerilt meeldiva üllatusuudise: Ukraina relvajõud annetasid talle Ukraina aitamise ja eriti meditsiiniabi korraldamise eest tänumedali.

«See oli positiivne üllatus. Ma olen seda ise ka ainult pildi peal näinud. Järgmine nädal lähen Ukrainasse, siis saan kätte,» rääkis Lehtme. Koos Slava Ukrainiga on Lehtme Ukrainasse viinud sõidukeid ja kiirabi- ning n-ö geriljakiirabiautosid, meditsiinitarvikuid, korraldanud sealsetele rindemeedikutele Eestis koolitusi ja treeninguid.

«Eelmisel nädalal käisid Ukraina rindemeedikud Dmytro Samofalov ja Fedir Serdiuk Eestis sõja- ja katastroofimeditsiini konverentsil rääkimas, kuidas rindel tegelikult abi antakse ja mis erineb tavapärasest meditsiinist,» rääkis Lehtme.

Samasuguse medali sai ka Slava Ukraini partnerorganisatsiooni «All for Victory» kaastöötaja Hennadiy Vaskiv.

Lumekangelased saavad talvevormi selga 

Ukrainasse, täpsemalt Dniprosse sõidab Lehtme juba järgmisel nädalal. Seal jagab ta võitlejatele 1000 lumekangelase kampaania toel valminud sõjaväe talvevorme ning praegu käiva «Lootuse jõulude» kampaaniaga kogutavaid pakke, mis viivad rindejoone läheduses elavatele peredele süüa, sooja ja hügieenitarbeid.

«Lootuse jõulud» ei ole sellise hooga käima läinud nagu sõduritele talvevormide jaoks raha kogumine. Kahe nädalaga on kogutud 476 538 eurot, mille eest saab komplekteerida ligi 8000 abipakki. «Ma ei ole õnnetu selle üle. On nagu on, me aitame inimesi nii palju, kui saame,» rääkis Lehtme. Ta lisas, et Slava Ukraini reservidest juba teinud ettemaksu 10 000 paki tellimiseks ja juba on välja jagatud 4000 pakki. See tähendab, et abi jõuab 28 000 inimeseni.

«Eriti hea meel on mul selle üle, et paljud ettevõtted on ühendust võtnud ja annetanud,» ütles Lehtme. Kes viiesaja, kes viie tuhande euro kaupa, aga on isegi olnud 50 000-euroseid annetusi. «Üks ettevõte kirjutas, et nad soovivad detsembrist kuni järgmise aasta maini iga kuu kaks protsenti oma käibest meile anda,» rääkis Lehtme.

Lootuse pakk

  • Toit: tatar, riis, kiirkaerahelbepuder, pasta, tomatipasta, kaua säiliv piim, jahu, sool, suhkur, päevalilleõli, kolm lihakonservi, kolm kalakonservi, šokolaad ja tee.
  • Hügieenitarbed: kaks hambaharja, hambapasta, seep, šampoon-dušigeel, käsipesupulber, veepuhastustabletid.
  • Soe tekk ja kaks patja.
  • Kaheksa kaua põlevat küünalt, kümme pakki tikke, taskulamp ja lisapatareid taskulambile.
  • Pakiga antakse kaasa eestlaste kootud soojad villased sokid, kindad, mütsid ja sallid.

Abipakkide sisu võib muutuda abivajajate vajaduste järgi.

MTÜ Slava Ukraini asutati tänavu 7. märtsil ja on praeguseks viinud Ukrainasse üle 90 kiirabiauto ja sõjaväelise evakuatsioonimasina, taktikalise meditsiiniõppe on saanud üle 3500 Ukraina sõduri, osaletud on välihaigla ehituses, kingitud droone, generaatoreid jne.

Praegu on Slava Ukrainil kaks tegevussuunda. Üks neist on Ukraina armee toetamine, teine tegevussuund on humanitaarabi vahetult sõjatsooni jäänud piirkondadele.

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles