Letipeal lükati tuumajaama rajamise uuringuteks puur maasse (1)

Margus Martin
, ajakirjanik
Copy

Eestisse tuumaelektrijaama kavandava Fermi Energia tellimusel alustati Lääne-Virumaal Letipea külas ehitusgeoloogilisi uuringuid, mille eesmärk on ammutada paiga kohta üksikasjalikumat infot.

Uuringute tarbeks puurib inseneribüroo Steiger puurmasinaga Letipeal kolme kohta eri sügavusega augud. Edasi sõidutatakse neist ammutatud materjal analüüsimiseks laborisse, et selgitada välja, millised on piirkonna ehitusgeoloogilised tingimused.

Eile puurimistööga seotud protsesse ja tehnoloogiat üksikutele huvilisele kohapeal tutvustanud Steigeri projektigeoloog Hardi Aosaar tähendas, et sellist tähelepanu nagu praegu nende töös just eriti sageli ei kohta. Enamasti tuleb seda ette suuremate objektide puhul. «Ma saan [külaelanike] hirmudest aru – mingi võõras asi ja teadmatus, kui tullakse puurima –, aga tegelikult ei erine see [protsess] veekaevu puurimisest, mille puhul tehakse samamoodi auk maa sisse,» kõneles ta. «Kui öeldakse, et puuritakse tuumaelektrijaama jaoks, siis tekitab see ikka inimestes küsimusi. See on paratamatus, üks meie töö osa. Geoloogina tean, et maavarade [kaevandamise] ja karjääride avamise korral on need kõik väga hellad teemad.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles