OTSE ⟩ Erikomisjon arutab siseministeeriumi kohalikke rahaeraldisi

BNS
Copy

Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjon peab esmaspäeval hommikul erakorralise istungi, et arutada siseministeeriumi planeeritud regionaalseid rahaeraldisi 2023. aasta riigieelarves.

Möödunud nädalal kirjutas Postimees, et siseminister jagab oma vastutusalas miljoneid eurosid lasteaedade ja koolide ehituseks.

«Siseministri ettepanek on jagada siseturvalisuse suurendamiseks ehk päästjatele, politseinikele ja ka näiteks riigipiiri arendusteks mõeldud raha valimiste eel kohalikele objektidele, mis ei ole ministeeriumi haldusalas ning mille on valinud minister läbipaistmatult, enda erakonnakaaslasi eelistades. Samal ajal küsib ta siseturvalisuse tarbeks lisaraha valitsuse reservist. Me ei saa lubada, et minister ajab segi enda ja riigi rahakoti ning kasutab ministeeriumi eelarvet valimiskampaaniaks,» ütles Mölder, kelle sõnul ootab riigieelarve kontrolli komisjon siseministrilt avalikul istungil selgeid vastuseid, miks ta sellised otsused ja ettepanekud on teinud.

Kell 8 algavale istungile on kutsutud siseminister Lauri Läänemets, kultuuriminister Piret Hartman, haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas, riigikontrolör Janar Holm ja rahandusministeeriumi esindajad.

Riigieelarve kontrolli erikomisjon peab esmaspäeval ka korralise istungi, kus arutatakse suurte ehitusmaavaradega varustamise kindlust olukorras, kus aastaks 2030 peaksid valmima riigi suured taristuprojektid – Rail Balticu raudteetrass ja neljarajalised põhimaanteed –, mille ehituse käigus kasvaks hüppeliselt ehitusmaavarade nõudlus. Riigikontrolli aruandest selgus, et senistest karjääridest kaevandatavast kohalikust ehitusmaavarast praeguste uuringute ja analüüside alusel ehitamise lõpuleviimiseks ei jätkuks.

Kell 13.15 algavale istungile on kutsutud keskkonnaminister Madis Kallas, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi maavarade osakonna juhataja Ene Jürjens ja analüütik Margus Raha, keskkonnaameti peadirektor Rainer Vakra ja maapõuebüroo peaspetsialist Tiit Rahe, maa-ameti peadirektori asetäitja Artu Ellmann ning riigikontrolli peakontrolör Ines Metsalu-Nurminen, auditijuht Silver Jakobson ja audiitor Janne Kurg.

Erikomisjoni tänased mõlemad istungid on avalikud ja neid saab jälgida veebiülekandes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles