Otse Postimehest ⟩ Slava Ukraini tegevjuht: kuulsime mehi juba suvel ütlemas, et neil oli kevadel vormidega probleeme (1)

Nele Kullerkupp
, ajakirjanik
Copy

Kampaaniaga «1000 kangelast lumes» koguvad MTÜ Slava Ukraini, IT-ettevõte Solutional ja Postimees raha, et toota ja annetada Ukrainas võitlevatele sõduritele talvised vormiriided. «See, kuidas meeste motivatsioon talvekülmadega vastu peab, võib otsustada sõja saatuse,» ütleb Slava Ukraini asutaja ja tegevjuht Johanna-Maria Lehtme. 

Kampaania «1000 kangelast lumes» eesmärk on koguda 400 000 eurot, millega saab soojad ja kuivad riided ligikaudu 1000 sõdurit.

Te olete sõja puhkemisest alates ukrainlasi annetustega aidanud, miks nüüd just talvised vormiriided?

Me käime iga kuu Ukrainas. Mina ise veedan tavaliselt ühest kuust 2–3 nädalat seal ja me oleme selline organisatsioon, kes muutub vastavalt sellele, millised on sõjas olevate inimeste vajadused.

Kuulsime juba suvel mehi ütlemas, et neil oli kevadel vormidega probleeme ja nüüd tuleb täpselt sama mure. Siis otsustasime, et see on asi, mida fookuses hoida. Nagu ka reklaamklipis on öeldud, siis sõdur, kes võitleb külmaga, ei võitle vaenlasega. Seega oli see justkui loomulik asjade käik.

Kuidas Ukraina sõjamehi talveks valmistumisel toetada: 1000kangelast.slava.ee

Kas Venemaa väljakuulutatud mobilisatsioon oli taas valusaks reaalsuseks, et see sõda ilmselt jääb pikemalt kestma ja seda abi ja neid vorme on Ukrainas talvisel perioodil vaja?

See oli selge, et sõda ei lõppe talvel ära. Valmistume ju tegelikult pikemaks sõjaks. Ilmselt jääb nüüd talvel rinne natukene pikemalt seisma ja mehed jäävadki sinna kaevikutesse. Mehed on öelnud, et jumal tänatud, et te annate meile selle vormi, oleme ju täpselt eesliinil ja eelmine kord istusime viis kuud kaevikus ning täpselt samas kohas.

Loomulikult nad saavad aeg-ajalt baasi minna, ennast soojendada ja toimub väike rotatsioon, aga puhkust need mehed ei saanud. Seetõttu nad palusidki, et kui on võimalik, siis valmistume talveks korralikult.

Loomulikult annab Ukraina täpselt samamoodi oma sõduritele vormi – oleme näinud seda, ma olen käinud seitsmes või kaheksas tootmislaos ja vaatasime üle, mida annavad ukrainlased oma sõjaväelastele ja mõtlesime, et miks me ei saaks teha seda sama ja teha natukene soojema ja parema vormi ka.

Kuidas see kõik protseduuriliselt toimub?

Praegu kogume hoogsalt annetusi. Annetusi kogume seetõttu, et tegemist on vormiga, mida inimesed ei saa ise annetada ja seega on hetkel raha vaja. Kampaania esimese paari tunniga on laekunud annetusi 76 000 eurot. Aitäh Eesti rahvale, kes nii aktiivselt kaasa tulid! 

Protseduuriliselt käib see nii, et me kogume raha ja hoolimata sellest, mis summa meil homseks koguneb, pean ma tegema Dnipros ühele tehasele ettemaksu selleks, et nad saaksid hakata õmblema esimest 250 komplekti.

Ja sealt me hakkamegi edasi minema. Saame need komplektid kätte, mina lendan järgmisel nädalal Ukrainasse ning loodetavasti järgmise nädala lõpus on meil juba osad komplektid käes. Siis sõidame meeskonnaga oma sõprusüksuste juurde ja anname esimesed asjad kätte.

Teie jaoks oli väga oluline tellida need vormid ka Ukrainast.

Jah, me toetame seeläbi nende majandust ning neid ettevõtteid, kes saavad anda oma töötajatele jätkusuutlikult tööd. Ehk siis kõik asjad ostame Ukrainast ja kõik asjad toodetakse seal. Isegi osad nendest kangastest on toodetud seal. Praegu on riigis küll väga suur fliisi puudus, aga meie partnerid tehases ütlesid, et lahendavad selle probleemi ära.

Selle vormi vajadust ei ole vabatahtlikud ise välja mõelnud. Spetsiaalseid talvevorme on palunud ka NATO oma liikmesriikidel Ukrainale annetada.

Mul oli suur au käia umbes kolm nädalat tagasi Kiievis koos meie kaitseminister Hanno Pevkuriga ja kohtuda Ukraina kaitseministriga, kes täpselt samamoodi ütles, et palun annetage meile vorme.

Ühise vormi olemasolu ühel armeel tõstab ilmselt motivatsiooni ja võitlustahet.

Jah, sest seni on olnud näha, et meestel on erinevad vormid, erinevad riided – see kõik, mis nad on poest kätte saanud või vabatahtlikud on toonud, oli kõik väga kirju. Kuigi meie vorm on pisut teistsugune, on see täpselt sama kangas, mida kannab Ukraina armee, ja nii nad näeksid ühesugused välja. See tõstab sõduritel vaimu ja on oluline ka, et kui nad on väljas, siis nad näeksid ühesugused välja. Nii on neil lihtsam vaenlasi eristada.

Vaadates, kui paljud inimesed on esimesel päeval juba kampaaniaga kaasa tulnud, on selge, et tahetakse aidata, olukorra pärast ollakse mures. Kas mingil määral on siiski ka sõjaväsimus tekkimas?

Eks ikka ole, ja see on täiesti arusaadav, sest isegi mina ei loe enam väga palju uudiseid. Ma saan küll infot otse rindelt, mehed kirjutavad mulle, mis toimub – saan sealt üsna detailse pildi.

On arusaadav, et inimesed väsivad, sest meil on tekkinud teised probleemid ühiskonnas – muretseme oma kommunaalarvete pärast jne. Aga oluline on mäletada seda, et need mehed ja naised, kes võitlevad praegu Ukrainas oma riigi vabaduse eest ja oma iseseisvuse eest, kaitsevad tegelikult ka Euroopat ja Eesti Vabariiki.

Lisaks äsja alanud kampaaniale, millist abi te veel vajate?

Hetkel me siiski keskendume sellele kampaaniale, et saada see 400 000 eurot ja tuhat komplekti kiiresti kokku ja pärast seda saab rääkida juba teistest soovidest, mida on veel tarvis. Tsiviilisikuid abistame me nagunii. Järgmisel ja ülejärgmisel nädalal lähme okupatsiooni alt vabanenud küladesse toitu jagama. Aga hetkel on fookuses ikkagi see kampaania.

Miks just tuhat komplekti?

See oli ilus number ja ühtlasi me vaatasime, kui palju meil on neid mehi oma sõprusüksustes, kes on just seal eesliinil. Neid komplekte ei saa mehed, kes istuvad köögis või arvuti taga – ma ei ütle, et nad teeksid vähem tähtsat tööd, aga need komplektid on siiski mõeldud meestele ja naistele, kes on eesliinil kaevikutes.

Kuidas inimesed, kes aidata soovivad, saavad oma panuse anda?

Meil on selle jaoks eraldi koduleht tuhatkangelast.slava.ee ja seal on kõik võimalused kirjas, kuidas saab annetada: kas läbi maksekeskuse lahenduse või helistada telefoninumbrile või teha pangaülekanne.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles