Video ja galerii ⟩ 128 aastat tegutsenud külapoe uks läks jäädavalt lukku (1)

Copy

Lääneranna vallas Kulli külas pandi eile õhtul punkt ühele järjekordsele peatükile ajaloos: Saulepi poodnik Luule Arusalu keeras pärast tööpäeva ukse enda järel lukku ja 128 aastat järjest samas majas tegutsenud kauplus oligi jäädavalt suletud.

“Selline see väikeste maapoodide saatus on,” tõdes Arusalu teisipäeval, kui Pärnu Postimees kohalikus kaubandustemplis külas käis. “E-Selveri kirjaga autot on viimasel ajal siin kandis ühe rohkem näha. Klientidest neil ilmselt puudus pole.”

Seda ei saa ühelgi moel imeks panna. Suurte kaubanduskettide hindadega kohalik pood võistelda ei suuda ning valikki on nende veebipoodides mitu korda suurem. Ja kilekott produktidega tuuakse otse ukse taha vaid viie euro eest.

Arusalu sõnutsi õitseb väikepoe äri maist augustini, kui ümbruskonda kolivad suvekodude omanikud. Siis käib päeva jooksul poes umbes poolsada inimest. Madalhooajal astub päeva jooksul kaupluseuksest sisse 10–15 inimest.

“Niimoodi ei tasu poepidamine kuidagi ära,” ei vaja Pärnu majandusühistule kuuluva äri tasuvuse analüüs Arusalu hinnangul erilist rehkendusoskust. “Ja mina saan lõpuks pensionipõlve pidama hakata.”

Poodniku ametiaega Arusalul jagub. Viimased 46 aastat on ta seisnud Saulepi poe leti taga. Enne seda jagas ta end seitsme aasta jooksul Tõstamaa, Oidrema ja Saulepi kaupluste vahel.

Arusalu ise oma 53aastasest müüjastaažist numbrit ei tee. “Pärast Pärnu kaupluskooli lõpetamist sain kodukanti tööle. Mulle see töö meeldib, ma ei tuleks muidu ju koduuksestki välja. Vastu tahtmist ei saa seda tööd teha,” lausus ta.

Mida ta esimestel tööpäevadel müüja ametis tegi, Arusalul meeles ei ole, aga kindel on see, et töö oli hoopis teistsugune kui tänapäeval.

“Kui ma müüjaõpilaseks sain, tuli palju kaupa kaaluda ja pakkida. Lihatükidki tuli ise pakul valmis raiuda ja lõigata,” kirjeldas ta poole sajandi vanuseid kutseoskusi. “Müüsime kaherublast sealiha aastaid.”

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles