VIDEOREPORTAAŽ ⟩ Geniaalse Andy Warholi fotonäitus paljastab Eestis seninägemata polaroidipärlid

Copy

Reedel, 23. septembri õhtul avab Fotografiska erilise peoga 20. sajandi popkunsti kuninga Andy Warholi fotonäituse. Postimehe kultuuritoimetuse ajakirjanik külastas näitust enne suurt pidu ja uuris Fotografiska näituste juhilt Maarja Loorentsilt, mida näitusest oodata võib.

Andy Warhol on üks kõige tuntuimaid 20. sajandi kunstnikke, kes oma töödega meile nii tuttavaks saanud, et me ei suudagi mõista seda, millist hämmingut ja põnevust tema tööd omal ajal tekitasid. Warhol oli uudne mõtleja, pioneer oma vallas, kes oskas näha kaasaaegse elu tühjust ning kasutada seda edukalt ära oma kunstitöödes.

Fotograafial oli Warholi töödes oluline koht - kuigi ta on kõige paremini tuntud oma maalide ja lõuendiprintide poolest, siis enamik (kui mitte kõik) nendest olid tuletatud otseselt tema fotodest, mida ta kasutas visanditena. Loorentsi sõnul oli Warholi näituse saamine Tallinnasse on omamoodi väike ime, kuna meie skeene ja publikuhulk ei ole võrreldav teiste Euroopa pealinnadega.

«Tehtud vaev kandis lõpuks vilja, meil õnnestus veenda Warholi kogu omanikke, et Tallinna näituse toomine saab olema edukas. Tallinna näitus on põnev selle poolest, et näme 20. sajandi popkunsti kuninga Andy Warholi fotosid, mis ei ole avalikkuse ette varem väga tihti jõudnud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles