JÄRELVAADATAV ⟩ Mis tagab pikema, tervema ja kvaliteetsema elu?

Claire Peinar
, Postimees TV toimetaja
Copy
Arvamusfestival
Arvamusfestival Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

12.-13. augustil on Paides Arvamusfestival, mis tänavu arvult juba kümnes ja Postimees vahendab mõlemal päeval toimuvaid arutelusid Tervise tuleviku alal.

Tervise tuleviku ala üheksas paneelis ristavad vaimumõõgad Eesti juhtivad meditsiini ja tervishoiu eestkõnelejad era- ja riigisektorist, kogenud arstid, riigiametnikud, ettevõtjad, patsiendid ja analüütikud. Eesmärk pole kiruda Eesti rahva rasket elu ja kurba saatust, vaid lahata algosadeks probleemide juurpõhjused ja otsida töötavaid lahendusi, mida saaks rakendada kas kohe või aastakümnete jooksul.

Arutelud Arvamusfestivali Tervise tuleviku alal

Reedel, 12. augustil

12.00-13.30 «Kust tulevad targad patsiendid?»

Terviseharitus on kogum teadmistest, oskustest ja motivatsioonist. See võimaldab meil oma tervise eest suuremat vastutust võtta, haigusi ennetada, terviseinfot mõista, tervishoiusüsteemis navigeerida, õigeid otsuseid vastu võtta ja arstidele partnerid olla. Hea terviseharitus tagab pikema, tervema ja kvaliteetsema elu. Milline on elluastuva noore tervisealane kirjaoskus Eestis?
Arutelus osalejad: Kristjan Port (õpetajate õpetaja, Tallinna Ülikooli tervisekäitumise ja spordibioloogia professor), Laura Prett (Linnamõisa perearstikeskuse perearst), Nele Labi (Sotsiaalministeeriumi innovatsiooni asekantsler), Helena Haamer (elluastuv noor)
Arutelujuht: Riina Raudne (Terve Eesti Sihtasutuse asutaja)
Arutelu korraldaja: Roche Eesti OÜ/chris.ellermaa@roche.com

14.00-15.30 «Mitme kriisi õppetunnid»

Alates 2020 on maailm olnud kriisides. Koroona halvas ühiskonna ja meditsiini, energiakriis tühjendas rahakotte, Ukraina sõda näitas meie haavatavust. Kõik pingutasid, aga kõik olid ka rahulolematud. Mis meil tegemata jäi ja mida tuleviku kriisijuhtimises ja -kommunikatsioonis teisiti teha? Kuidas vältida kriisireeglite normaalsuseks muutumist? Kuidas riik ja erasektor teineteist aidata saavad?
Arutelus osalejad: Taimar Peterkop (riigisekretär), Kadi Lambot (Confido meditsiinijuht, juhatuse liige), Johanna-Maria Lehtme (MTÜ Slava Ukraini juht), Ahti Kallikorm (Magnum AS juhatuse esimees), Maivi Parv (Eesti Haigekassa juhatuse liige)
Arutelujuht: Rasmus Kagge (ajakirjanik, Bonnieri preemia laureaat)
Arutelu korraldaja: SYNLAB Eesti/karin.kallikorm@synlab.ee

16.00-17.30 «Mina kaevasin ja tassisin. Tervise rahastusest»

Eri hinnangutel on Eesti tervisesüsteemis aastaks 2035 puudu ligi miljard eurot, kui jätkame senisel kursil. Millised on meie tulevikustsenaariumid, kust leida lisaraha ja kuidas minna üle kulupõhiselt süsteemilt tulemuspõhisele? Kas tööandjad ja erasektor saavad võtta suurema rolli solidaarse tervisesüsteemi raamides ja mis seda takistab?
Arutelus osalejad: Kalev Reiljan (Confido tegevjuht, juhatuse esimees), Rain Laane (Eesti Haigekassa juht), Mari Krass (Magnum AS juhatuse liige), Tea Danilov (Arenguseirekeskuse juhataja)
Arutelujuht: Kaspar Oja (presidendi majandusnõunik, Eesti Panga ökonomist, Tartu Ülikooli õppejõud)
Arutelu korraldaja: Confido Meditsiinikeskus/annika.uudelepp@confido.ee

18.00-19.30 «Kes aias, kes aias. Tervishoiu reformist»

Eesti tervishoid vajab muutusi. Patsient ja maksumaksja ei saa lubada kasvavat ravivõlga. Mis roll on osapooltel tuleviku tervishoiu ja ravi korralduses, kes annab abi ja palju see patsiendile maksab? Eesti on tervishoiureformiga alustanud, ümber kujundatakse kogu sektor. Riigi ja erasektori vahendid ja oskusteave tuleb dubleerimata mõistlikult ära kasutada. Arutleme jätkusuutliku tervishoiumudeli üle.
Arutelus osalejad: Maarjo Mändmaa (sotsiaalministeeriumi kantsler), Siim Espenberg (Tartu Ülikooli sotsiaalteaduslike rakendusuuringute keskuse juhataja), Kadri Tammepuu (Eesti Patsientide liidu juht, ajakirjanik), Tõnis Allik (Eesti Eratervishoiuasutuste Liidu juht, Medicumi juhatuse liige)
Arutelujuht: Randel Länts (ettevõtja, RMK nõukogu esimees)
Arutelu korraldaja: Magnum AS/ martin.aadamsoo@magnum.ee

Laupäeval, 13. augustil

10.00-11.30 «Kui palju ravimeid meil vaja on?»

Patsient tahab alati saada talle vajalikku ravi. Samas ei jõua «polkovniku lese» ravimite vajadusi keegi katta. Arutame ekspertidega, kuidas seda vastuolu lahendada. Otsime vastuseid küsimusele, mis on tegelik ravimite vajadus? Kas konkreetse ravimi puudus on ka katmata ravivajadus? Kas kõigile jaksab iga ravi pakkuda? Milline on tänane võimekus ja kuidas homme patsienti aidata?
Arutelus osalejad: Erki Laidmäe (Haigekassa ravimite ja meditsiiniseadmete osakonna juht), Kadri Mägi (Roche Eesti tegevjuht), Mihkel Luigas (Confido terviselahenduse juht), Katrin Kuusemäe (vähiravifondi Kingitud elu tegevjuht)
Arutelujuht: Andres Võrk (Tartu Ülikooli IT mõju-uuringute keskuse analüütik)
Arutelu korraldaja: Magnum AS/martin.aadamsoo@magnum.ee

12.00-13.30 «Eesti rahva haiguse lood»

Kuulame patsientide tegelikke lugusid, mida inimesed on oma teekonnal tervishoius kogenud. Otsime neist kooruvatele probleemidele ekspertide abiga lahendusi. Sõnastame ühiselt konkreetsed asjad, mida saame ära teha, et kuuleksime rohkem rõõmsaid ja häid patsiendilugusid.
Arutelus osalejad: Eesti inimeste lood toovad lavale Viljandi kultuuriakadeemia teatritudengid Oskar Kröönström ja Eva Maria Aru, Ilona Pastarus (Tartu Ülikooli Kliinikumi patsiendikogemuse juht), Argo Lätt (Rapla Perearstikeskuse perearst), Annika Uudelepp (Confido terviseteenuste juht, juhatuse liige)
Arutelujuht: Daniel Kotsjuba (avalike teenuste disainer, avaliku sektori innotiim, Riigikantselei)
Arutelu korraldaja: Confido Meditsiinikeskus/annika.uudelepp@confido.ee

14.00-15.30 «Tervishoiu elujõust väheste inimestega»

Sotsiaal- ja tervishoidu vaevab inimeste puudus. Liiga vähe on arste, õdesid, hooldajaid ja teisi spetsialiste. Kuidas tagada süsteemi jätkusuutlikkus, millest sõltub meie kõigi tervis? Kas kuskil on veel kasutamata ressursse? Kas uute rollide või nende teistsuguse jaotusega saavutaksime suurema efektiivsuse? Arutleme selle üle, kuidas Eesti kitsikusest välja päästa.
Arutelus osalejad: Elen Kirt (Eesti Insuldipatsientide Seltsi juht), Heidi Alasepp (Sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler), Ly Rootslane (Eesti Proviisorapteekide liidu juht), Piret Põldre-Vahur (Confido personalijuht)
Arutelujuht: Janno Järve (Eesti Rakendusuuringute Keskuse CentAR analüütik)
Arutelu korraldaja: Confido Meditsiinikeskus/annika.uudelepp@confido.ee

16.00-17.30 «Kuidas juhtida oma tervist tehnoloogiate abil?»

Ravisüsteemid üle maailma on finantssurve all sest elustiilihaiguste ravikulud järjest kasvavad. Teisalt on loodud hulk tehnoloogiaid, mis lubavad meil võtta oma tervisekäitumine kontrolli alla. Miks on see jätkuvalt väheste biohackerite pärusmaa? Mis takistab meil teadlike terviseotsuste tegemist? Kus on Eesti health tech ükssarvikud ja mis takistab nende tekkimist? Enne paneeli esitlevad oma teenuseid ja tooteid viis lootustandvat Eesti terviseidu.
Arutelus osalejad: Riina Sikkut (Riigikogu liige, endine sotsiaalminister), Dr Vallo Volke (TÜ Kliinikum endokrinoloog, TÜ Kliinikumi innovatsioonijuht), Annika Alasi (LHV isiku- ja tervisekindlustuse tootejuht), Siim Saare (Activate Health asutaja ja tegevjuht)
Arutelujuht: Erki Mölder (tervisemajanduskiirendi Health Founders juht)
Arutelu korraldaja: Health Founders/ erki.molder@healthfounders.ee

18.00-19.30 «Esimene armastus: kuidas soetada lemmiklooma»

Lemmiklooma võtmine on nagu esimene armastus: me mõtleme ja tegutseme emotsioonide pealt. See ei tohiks olla traumeeriv ei lemmikloomale ega omanikule, kelle heaolu on omavahel tihedamalt seotud, kui me arvame. Peame otsuse tegemisel olema paremini kursis kõigi ohtude ja võimalustega. Räägime praktiliselt, millega peab arvestama oma esimest lemmikut soetades.
Arutelus osalejad: Jürgen Mitt (Eesti Veterinaarkliinikumi tegevjuht, loomaarst), Anneli Matis (Varjupaikade MTÜ tegevujuht), Külli Kruuspak (esmakordne varjupaigalooma omanik)
Arutelujuht: Julija Abram (Eesti Väikeloomaarstide Seltsi president)
Arutelu korraldaja: PetCity/ julija.abram@magnum.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles