Maasikaid korjav robot ei maga hommikuti sisse (1)

Teele Üprus
, Maa Elu peatoimetaja
Copy
Madis Merila (vasakul) ja Toivo Värbu maasikarobotiga.
Madis Merila (vasakul) ja Toivo Värbu maasikarobotiga. Foto: Teele Üprus

Pisut rohkem kui kaks aastat tagasi olid Eesti maasikakasvatajad suures hädas, sest koroona tõttu ei pääsenud võõrtööjõud riiki. Vahetult enne seda oli aga Madis Merila ehitanud roboti, mis eristab ja nopib punaseid ja rohelisi asju, ning võitnud sellega Robotexi.

Teeme lihtsa liitmistehte 1 + 1 ning tulemuseks saame Madis Merila ja Toivo Värbu valmis tehtud maasikaid korjava roboti, mille seitsmendat prototüüpi läinud nädalal Harjumaal Raja talu maasikapõllul katsetati. Prototüüp sai viimased jupid külge alles möödunud ööl ja nii ületas masin leiutajate ootusi. „Ta suutis meil siin iseseisvalt 10 marja kasti sisse noppida,” rõõmustas Värbu.

Roboti prototüüp on pigem väike, kahe või kolme „käega”, liigub ratastel, on juhitav sülearvutiga ning voolu saab päikesepaneelist. „Püüame nüüd paari nädalaga lastehaigustest jagu saada ja suve lõpuks lavatsile robotkäed külge saada,” rääkis Merila.

Murrab tööjõumure

Katsetamise käigus hinnatakse ka „käe” olemust, üks variant on pehmem, mis võtab otse marjast kinni, teine lõikab marja rootsu küljest lahti. Esimene on kiirem, teine annab kvaliteetsema marja. Lavatsile on plaanis paigaldada 10 robotkätt, üks käsi asendab üht inimest ning senise kümne korjaja asemel teeb tulevikus robotitega varustatud lavatsil tööd üks inimene. „Tõstab kaste eest ära ja saab vajadusel robotit aidata,” jätkas Merila.

Nii saab ühele inimesele märksa rohkem palka maksta ning mehed usuvad, et selline töö pakub ka noortele huvi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles