VIDEO ⟩ Läänemetsa sõnul «suurt sigadust» tänastel läbirääkimistel ei arutatudki (8)

Henry-Laur Allik
, ajakirjanik
Copy

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Lauri Läänemets sõnas pärast reedest koalitsioonikõnelust, et ehkki päev oli konstruktiivne, siis eilsed suuremad sündmused jutuks ei tulnud. 

Eile tabas sotsiaaldemokraate, kes on Tallinnas võimul, päris halb üllatus, et Tallinna haiglalt võeti raha ära vähemusvalitsuse poolt. Isamaal oli samuti päris palju ütlemist. Kas täna see pingeline olukord kuidagi leevenes?

Ei, täna ei leevenenud. Me nende teemadeni veel pole jõudnud oma läbirääkimistel. Täna rääkisime alusharidusest, metsandusest, energiakulude hüvitamisest ja sellega see aeg otsa sai. 

Kas Liina Kersna lüke ka kuidagi tuli jutuks, et peaminister tema lahkumisavaldust presidendile veel ei vii? 

Ei tulnud. Me tegeleme siin uue koalitsiooni loomisega, mitte vanade ja teiste koalitsioonidega, kuhu meil puutumist ei olegi. 

Kas koalitsioonilepingust on ka edasiminekuid või mitte? 

Mina julgeks öelda, et tänane päev oli väga konstruktiivne. Mis puudutab alusharidust, siis arvan, et see lähenemine ja ühisosa leidmine oli meil täna üpriski suur. Suutsime ära sõnastada päris palju neid asju, millest seni oleme natukene erimeelel olnud.

Tõsi, on jäänud veel üles küsimus, et kas eestikeelsele haridusele üleminek üldhariduskoolides peaks toimuma aastal 2024 või 2026, selles meil praegu kokkulepet veel ei ole. 

Metoodikast ka rääkisite? Kas endiselt «Ühtne Eesti Kool» versus venekeelne kool eestikeelseks?

Oleme selles osas ühte meelt, et kui hakkame seda seadustama, siis peavad meil olema metodoloogilised nägemused olemas. Seal võib ka olla veel mõni kolmas. 

Loen välja, et otsustate metoodikat mitte panna koalitsioonilepingusse ja seda hiljem vaadata?

Me kirjutame sinna sisse põhimõtted, millest lähtuma peab ja see põhimõte on see, mis viib sellise ühtsema ja ainult ühte tüüpi Eesti kooli poole. See on see põhimõte, millega kõik on nõus ja sinna juurde peame metoodikad kokku leppima kindlasti sügisel, kui hakkame seda kõike rakendama. 

Kas eestikeelsele haridusele üleminekuks raha on?

Sellest rääkisime ka. Selles oleme ka kokku leppinud, et ambitsioon õpetajate palkade tõstmiseks peab olema kõrge. Selle paneme kindlasti ka koalitsioonilepingusse kirja. 

Vaata pikemalt videost!

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles