VIDEO ⟩ Pääsküla rabast leitud Cärolin teeb proteeside najal esimesi jooksusamme

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Cärolin.
Cärolin. Foto: Erakogu

Üle kahe aasta tagasi leiti Pääsküla rabast nädalapäevad kadunud olnud Cärolin. Külmakahjustuse tagajärjel kaotas ta altpoolt põlve oma jalad ja suure osa sõrmedest, ent nüüd tänu annetajate rahale on ta saanud proteesid ja teeb oma esimesi jooksusamme. 

«Esimesel korral ei tulnudki kohe meelde, kuidas see jooksmine nüüd täpselt käiski, aga peale väikest pusimist sain nipi taas kätte,» kirjutas Cärolin oma sotsiaalmeedias. «Nii hea tunne on nüüd jälle joosta!» lisas ta. 

Ta tänab kõiki neid, kes hoolisid ja aitasid. «Need on teie kingitud jooksujalad. Olen tõesti väga tänulik!» lisas ta. Kui kõik läheb plaanipäraselt, siis saab ta peagi ka käeproteesid. 

Postimees kirjutas möödunud aasta 5. detsembril, et Cärolinil on küll käimisproteesid, ent talle väga meeldib joosta. «Käisin enne õnnetust tihti sörkimas ja kui nüüd sellele mõtlen, saan aru, et tundsin end siis vaba ja õnnelikuna. Mõistan alles nüüd, kui oluline see mulle oli. Nii füüsilisele tervisele, enesetundele kui ka enesehinnangule,» lausus Cärolin toona. 

Kuid jooksmiseks vajab ta teistsuguseid proteese, nendega saaks ta ka hüpata, lihtsamalt mäest või trepist liikuda ning teha ka muid liigutusi, mis on igapäevased, kuid talle praegu veel kättesaamatud.

«Erinevalt kõndimise ja veeprotseduuride jaoks mõeldud proteesidest sotsiaalkindlustusamet minu jooksuproteeside ostusoovi ei toetanud. Mõistan neid, sest abivahendid jooksmiseks ju tõesti esmavajalike abivahendite hulka ei kuulu. Jooksuproteeside täishind on aga ligikaudu 12 000 eurot ning see on minu ja mu pere võimalusi arvestades liiga kõrge,» selgitas Cärolin.

Juba järgmisel päeval teatas Cärolin sotsiaalmeedias, et ta on tänu annetajatele kogunud raha kokku. «Nüüd saan mõelda ka käeproteeside soetamisele, millest ei julgenud varem unistadagi – jooksuproteesid olid minu jaoks olulisemad,» ütles ta siis. 

Copy
Tagasi üles