SÕJASTUUDIO ⟩ Laaneots: Azovi pataljoni võitlejaid on venelaste käest keeruline kätte saada (14)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Mariupoli kaitsjad suutsid vastu pidada 82 päeva, mis neist võiks edasi saada ja kui palju võimalusi on ukrainlastel lähipäevadel olukorda rindel enda kasuks pöörata, sellest räägime Postimehe Sõjastuudios endise kaitseväe juhataja Ants Laaneotsaga. 

Saatejuht on Ulla Länts.

Esmaspäeval teatas Ukraina kindralstaap, et Azovstali kaitsjad on oma ülesande täitnud ja nüüd tuleb kaitsta nende elusid. Kas see oli allaandmiskäsk, räägiti küll nende evakueerimisest, aga täna on nad venelaste käes?

Venelased tahtsid Mariupolit kätte saada juba 2014. aastal ja siis panid ukrainlased sinna Azovi pataljoni, mis oli kõige tugevam pataljon ja nüüd nad seda ka näitasid, pidades vastu 82 ööpäeva. See oli võib-olla katse Ukraina presidendi poolt, tuua nad sealt kuidagi välja. Kõige hullem on, et venelased ju murravad lubadusi ja selle eriline näide on Vladimir Putin. Eks nad leppisid kuidagi kokku ja Vene pool ka nõustus sellega, et inimesed tulevad sealt ohutult ära, aga samal ajal korjati välja Azovi pataljoni sõjaväelased, kes viidi venelaste territooriumile. Nüüd nõuavad Venemaa parlamendi poliitikud nende kohtu alla andmist, mõned isegi mahalaskmist. Muidugi tulid sõdurid sealt välja ja andsid relvad ära, sest nemad said korralduse Kiievist. Mina ei oleks selles küsimuses president Zelenskõiga nõus olnud, teades väga hästi venelaste sõnamurdlikkust, ei peaks selliseid asju tegema. Oleks pidanud kas või deblokeerima selle Azovstali tehase, et oma mehed kätte saada, aga no ei tulnud niimoodi välja. Ukrainlased on võib-olla ka liiga ausad ja kergeusklikud, venelasi ei tohi mitte kunagi uskuda nagu Putinitgi - räägib üht asja, aga tegelikult teeb teist asja. Need on sõnamurdlikud, sellised bandiitliku iseloomuga inimesed.

Kas on siiski võimalik, et osa võitlejaid jäi Azovstali maa-alustesse käikudesse ja nad võivad seal siiski vastupanu osutada?

Praegu on siiski ametlik teade mõlemalt poolt, nii Kiievi kui Moskva poolt, et välja tulid kõik. Teine asi on seal olnud haavatud, nemad vist anti siiski ukrainlastele üle, umbes nii, et arstige oma haavatuid ise. Hirmsa viha kutsusid Vene sõjaväelastes välja just Azovi pataljoni võitlejad, sest Mariupoli ründamisel sai surma ligi 9 000 venelast ja venelased on äärmiselt kättemaksuhimulised, kui sellised asjad juhtuvad.

Normaalsete sõjapidamise reeglite kohaselt me saaksime rääkida vangide vahetamisest, venelaste puhul ilmselt mitte.

Jah nii on. Mulle meenub siin kohe Soome talvesõda, mis kestis 105 ööpäeva ja kus venelased läksid oma punaväega väikese riigi vastu. Soomlased seal sõjavange ei võtnud, aga tulemus oli selline, et veebruaris 1940 hakati kokku lööma, et surma sai 402,6 tuhat venelast, isegi Stalin oli imestunud ja Kremlis arutati nädal aega, et kuidas see võis nii olla.

Nii, et on suhteliselt võimatu, et Ukraina on võitlejad tervena kätte saab?

See on probleem. Ilmselt on ka ukrainlastel põhimõte, et nad vange ei võta, aga juhuslikult võetakse neid ikka. Seal on ajateenijad, alles poisikesed, no sa ei hakka ju neid maha laskma ja seetõttu on ka ukrainlastel umbes tuhat erinevat Vene sõjavangi. Seal on hästi palju lendureid, kes on haavata saanud ja mõneti on siiski suhtumine selline, et pole mõtet kõiki nagu loomi tappa. Aga reaalsed haavatud lahingus koristatakse ära. Ma võin siin näitena tuua möödunud päeva statistika, Ukraina andmed Venemaa kaotuste kohta kokku alates 24. veebruarist kuni eilse päevani on 27 900 Vene sõdurit ja ohvitseri, selliseid kaotusi ei näinud Venemaa isegi Afganistanis, kus sõditi ligi 10 aastat, seal olid kaotused 15 200 sõdurit, Ukrainas on juba kaks korda rohkem.

Kus ukrainlased viimastel päevadel kõige edukamad olnud?

Kõige edukamad on nad olnud Harkivi ümber, seal on kohati rinnet kuni 80 kilomeetrit edasi lükatud. Seal on juba tekkinud olukord, kus ukrainlased võivad tungida venelaste tagalasse. Donetski kandis pole vist enam isegi kava, et venelased tuleksid vastulöögiga. Lõunas pole viimastel päevadel aktiivset sõjategevust täheldatud, sest eks ukrainlaste põhijõud ongi läinud Harkivi vabastamisele ja Luhanskile ning Donetskile. Nad on öelnud, et vaja on oma maa tagasi saada. Oma aktiivsust näitavad venelased Mustal merel, nad on seal kaotanud küll juba neli laeva, aga neil on raketikaatrid ja sellised väiksemad asjad, mis lasevad. Nii et siin ei anta ka Odessale rahu, samuti Lvivile. Palju on just raketirünnakuid, sest venelased ei julge enam oma lennukeid kasutada. Kaotused Vene õhujõududes alates 24. veebruarist on 210 sõjalennukit, helikoptereid on alla lastud 167. Nii et venelased kardavad, ei ole sellist asja, et suur Vene riik kontrollib õhuruumi. Vene lendurid ei julge enam Ukraina õhuruumis lennata.

Täna andsid Rootsi ja Soome üle oma taotlused ühinemaks NATO-ga, Venemaa on juba varem ähvardanud neid riike liitumise eest selle organisatsiooniga, kas venelased võiksid oma ähvardused täide viia?

Venelased pole praegu võimelised mitte millekski. See on Vene diktaatorile Putinile tüüpiline hübriidsõda, mõjutatakse inimesi neid hirmutades. Nad ju tõid demonstratiivselt Soome piiri äärde Karjalas Iskander-tüüpi raketid, aga soomlased naersid ja sülgasid selle peale. Soomlased suurendasid tugevalt kaitse-eelarvet, tellisid ameeriklastelt 62 kõige moodsamat hävitajat F-35. Soomlastel on ju suur kogemus, põlvkonnad on küll vahetunud, aga ega mentaliteet pole muutunud, noorem põlvkond on väga uhke selle üle, mis esivanemad tegid.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles