ÜLESKUTSE ⟩ Sillamäe kutsikavabriku koerad vajavad kibekiiresti uusi kodusid (1)

Maarja-Liis Orgmets
, Lemmiku portaali toimetaja
Copy
Päästetud  koer
Päästetud koer Foto: Põllumajandus- ja toiduamet

Möödunud nädalal võttis põllumajandus- ja toiduamet (PTA) omanikult ära 94 chihuahua-laadset koera, kes nüüd aga hädasti omale uusi kodusid vajavad.

Põllumajandus- ja toiduameti põhja regiooni peaspetsialisti Tiina Kuke sõnul on koerad saanud süüa, juua ja uue keskkonnaga kohaneda. Koerte tervislik seisund oli väga halb.

«Kahjuks on väga paljudel koertel probleemid silmadega, mistõttu vajavad loomad erilist hoolt ja ravi. Samuti on osad koerad tiined,» kirjeldas Kukk leitud koerte olukorda.

Päästetud koer
Päästetud koer Foto: põllumajandus- ja toiduamet

Kahjuks ei ole pealtnäha edukas lugu veel sugugi õnnelikult lõppenud. PTA ja varjupaigad on praegu väga keerulises olukorras, kuna peavad seadusandlusest tulenevalt kõigest 14 päeva jooksul koertele uued kodud leidma. «See on väga suur peavalu, aga me püüame koostöös varjupaikadega sellele lahenduse leida,» avaldas Kukk Kanal 2 uudistesaatele «Reporter».

PTA ja varjupaigad on praegu väga keerulises olukorras, kuna peavad seadusandlusest tulenevalt kõigest 14 päeva jooksul koertele uued kodud leidma.

Praegu on tervisekontrolli läbinud küll vaid mõned koerad, kuid ühel tervemal neist nimega Lolo on juba oma kodu olemas.

«Kui te kutsikat ostate, siis paluge kindlasti kasvatajal ka oma kodu näidata,» rõhutas Kukk, kuidas sellistele vabrikutele lõpp teha. «Kui on olemas nõudlus, on olemas ka pakkumine ja me ise toetame nende kutsikavabrikute jätkumist.»

PTA avaldas tänu Varjupaikade MTÜ-le, kes leidis kiiresti koertele hoiukohad, Heiki Valnerile, kes oma isikliku autoga aitas koeri transportida ning politsei- ja piirivalveameti kahele patrullile, kes kohapeal olukorda turvasid.

Huvi koerte vastu on suur

Varjupaikade MTÜ kommunikatsioonijuhi Anni Anete Mõisamaa sõnul on inimeste huvi koerte vastu suur ning osad neist on juba uue kodu leidnud. «Meil on väga hea meel, et huvilisi, kodupakkujaid ja inimesi, kes muul moel soovivad Sillamäelt päästetud koeri aidata, on ääretult palju. Võtame juba sooviavaldusi vastu ning õige pea hakkame neid sorteerima ja huvilisi varjupaika tutvuma kutsuma. See protsess võtab kindlasti veidi aega, kuna sooviavaldusi on sadu,» rääkis Mõismaa.

Mõisamaa sõnul püütakse kõik koerad uutesse kodudesse saata lähinädalate jooksul.

Kuidas koertele kodu pakkuda?

Varjupaik tuletab meelde, et kuna koerad on kogu oma senise elu elanud väga kehvades tingimustes, on nad vähesotsialiseeritud ja arglikud ega pea korralikult puhtust. Tulevane omanik peab arvestama, et koertega tuleb vaeva näha, et nad õpiksid ilusasti õues käima ning muutuksid julgemaks. Kuna koeri on ilmselt juba aastaid ebakorrektselt paaritatud, siis võib ka juhtuda, et tulevikus löövad välja tervisemured, millega võivad kaasneda tavapärasest suuremad veterinaarkulud.

Kui soovid koerale kodu pakkuda, tuleb esmalt täita ankeet Varjupaikade MTÜ kodulehel, märkides looma ID-numbri lahtrisse «Sillamäe koerad».

Koerad asuvad Varjupaikade MTÜ Tallinna ja Pärnu varjupaikades, seega tuleb märkida, kummast varjupaigast eelistad koera võtta. Sooviavalduse viimases lahtris on võimalik anda lisateavet varjupaigale. Seal tuleks kirjeldada põhjalikumalt, milliseid elutingimusi koerale pakkuma hakkad ning milline on sinu eelnev loomapidamiskogemus.

Kuna päästetud koerte osas on huvi tohutult suur, siis rõhutab varjupaik, et sooviavalduse esitamine ei tähenda, et loom on broneeritud ega garanteeri, et just sinust saab looma tulevane omanik. Kui koerad on loovutusvalmis, hakatakse järjest huvilistega ühendust võtma. Loomasoovijate hulk ulatub juba praegu mitmetesse sadadesse.

Vaata ka «Reporteri» saatelõiku:

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles