VIDEO ⟩ Alar Karis eestlastele üle maailma: tegelikult võinuks minagi olla oma perega osa teie seast

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy

President Alar Karis osales täna välisministeeriumi korraldatud virtuaalfoorumil, mis on mõeldud eestlastele üle maailma. Riigipea märkis, et kuigi järjest rohkemates väliseestlaste perekondades kaob eesti keel, siis ometi on nad edasi eestlased, sest nendes on eesti meel. 

«Mul on suur rõõm pöörduda sel virtuaalfoorumil umbes 200 000 välismaal elava Eesti juurtega inimese poole. Sõna «umbes» näitab, et rahvaloendust selles asjus ei ole ju korraldatud ja nii polegi võimalik täpselt öelda, kui palju elab eestlasi väljaspool Eestit,» alustas president Karis. Ta lisas, et väliseestlasi on palju ning hoolimata  geograafilisest kaugusest on nad mõjukas osa Eestist. 

«Tegelikult võinuks minagi olla oma perega osa teie seast. Möödunud sajandi 90ndatel tegin kuus aastat teadust Saksamaal, siis Londonis ja lõpuks Hollandis ning oli käega katsutav võimalus, et me võinukski Rotterdami jääda. Saatus läks teisiti, sain Tartu Ülikoolist erialaselt põneva pakkumise ja kolisime Eestisse tagasi,» meenutas Karis. 

Tema sõnul on põhjuseid, miks eestlased teistesse riikidesse elama ja tööle jõudsid, erinevad ning need väljarändamiste lained ulatuvad 19. sajandisse. «Meie tunneme rohkem muidugi 1944. aasta Läände põgenemise ja seejärel iseseisvuse taastamise järgset väljarände lugu,» rääkis Karis. 

«Sõnastan egoistliku alatooniga küsimuse – mida kodu-Eesti teilt ootab? Vastus on lihtne: et võimalikult palju välismaal elavatest eestlastest seoksid oma tuleviku ühel või teisel moel Eestiga. Maailm on muutunud sedavõrd, et seotus Eestiga ei tähenda kohustuslikku Eestisse naasmist või kolimist,» lausus president. 

Tema sõnul on seotus Eestiga nüüd hoopiski laiema tähendusega: «Just Eesti asja ajamine, Eesti jaoks millegi tegemine, enda eestlasena tundmine teebki teid osaks meie ühisest Eestist. Eesti vajab teid. Vajab teie teadmisi, teie kogemusi, teie äri- ja teiste kontaktide võrgustikku, teie kultuuri ja vaimsuse hoidmist laulukooridest akadeemiliste ühendusteni.»

Karis lisas, et paljud välismaal elavatest Eesti juurtega inimestest võivad olla mõtteliselt kõige paremad poliitika- ja äridiplomaadid, kes oma praegustes asukohamaades saavad Eestit väärikalt ja mõjusalt esindada. «Eesti vajab teie Eesti-meelsust. Hiljuti rääkis üks noorema põlve inimene teie hulgast, kuidas on ta korraga nii kanadalane kui ka eestlane ja kuigi järjest rohkemates välismaal elavates eestlaste peredes kaob eesti keel, siis ometi on nad edasi eestlased. Sest neil on alles eesti meel,» selgitas Karis. 

«Eesti meel ongi see esimene, mis seob teid kõiki Eestiga. Niisuguse Eesti meele hoidmise eest tänan teid kõiki,» lausus Karis. 

Virtuaalfoorum eestlastele üle maailma

Seekordsel foorumil saab osa mitmest arutelust. Kuidas väliskogukonnad elavad? Mida ütleb suur diasporaauuring selle kohta, kes on üldse eestlased välismaal? Miks on riigile välismaal elavate eestlaste käekäik oluline ja mida selles vallas tehakse? Mis on see, mis teeb Eesti suuremaks? Mõtestame koos üleilmset eestlust ja vaatame, kuhu jõuame!

Arutelude vahel teeme lülitusi kogukondadesse USAs, Rootsis ja Tšehhis. Eestlasi üle ilma tervitab Vabariigi President Alar Karis. Muusikat teeb Londonis sündinud Eesti juurtega Kymbali Williams, kelle armastus Eesti vastu on ta toonud siia elama ja töötama.

Virtuaalfoorumit juhib Tarmo Jüristo, keda Eestis teatakse kui ärksat ja terava pilguga ühiskonnateemade tõstatajat.

Allikas: välisministeerium

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles