EKSPERT EETRIS ⟩ Merilin Aruvee «Kui (ema)keeleteadlikud me tegelikult oleme?» (1)

Claire Peinar
, Postimees TV toimetaja
Copy

Eesti keele nädalal räägime samuti eesti keelest. 6. oktoobri Tallinna Ülikooli saatesarja "Ekspert eetris" saates “Kui (ema)keeleteadlikud me tegelikult oleme?” on külas emakeeleõpetuse ja rakenduslingvistika lektor Merilin Aruvee. Saatejuht on BFM-i lektor Mart Soonik.

Õpetajad ja lapsevanemad on mures, sest tundub justkui lapsed enam ei oskagi kirjutada muud kui hüüatusi, pilte ja emotikone sõnumivahetuses. See võib tunduda uskumatu, aga võrreldes teise keele õpetamisega teeb hoopis emakeeleõpetus päris korralikku vähikäiku. Merilin Aruvee valmiva doktoritöö teema on keeleteadlik õpetus koolis üldisemalt kõigis ainetes, mis võiks ollagi probleemi lahendus. Selleks, et õpilase keel areneks on vaja, et ta igapäevaselt looks seotud teksti. Aineõpetuses on tekstiloome paraku pigem nõrk ja emakeele õpe keskendub õigekirjale. Samas igapäevases netisuhtluses ja suulises kõnes puuduvad olulised seotud teksti elemendid, mille tulemuseks on fragmenteeritud tekst ja halvasti seotud mõte. Emakeele õpetamise puhul napib nii teadustöid, teadureid kui ka doktorante. Eesti keele kui teise keele õpetust toetavad paljud rahvusvahelised projektid (nt Keelekümblusprogramm), paraku pole eestvedajaid ja vedureid, kes kaasaksid vajalikku rahalist ressurssi emakeeleõpetuse arendamiseks. Lisaks tuleb juttu tähenduslikul viisil grammatika ja muu keeleteadmiste õpetamisest ning tekstikesksest keeleõpetusest. Kes suudab pakkuda tekstikeskset õpetust tänase õigekirjakeskse lähenemise asemel?

Saatesari «Ekspert eetris» vahendab põnevaid, silmaringi avardavad ja harivaid teemasid, olgu tegu tervise, poliitika, hariduse, kunsti või juriidikaga. Saates arutatakse koos oma valdkonna ekspertidega just praegu aktuaalseid küsimusi, mis puudutavad kõiki. Teadlaste roll on ühiskonnas tähtsam kui kunagi varem. Iga päev paiskab õhku rohkem küsimusi kui vastuseid. Selguseks, uuteks lahendusteks ja tarkadeks otsusteks olgu riigi või inimese tasandil on vaja tõenduspõhisust.

Saatejuhid on Tallinna Ülikooli prorektor Katrin Saks, BFMi lektor Mart Soonik ja Tallinna Ülikooli kommunikatsioonijuht Rein Olesk.

«Ekspert eetris» sai alguse 2020. aasta kevadel ning pälvis oma teemapüstitustega 2020. aasta teaduse populariseerija tunnustuse.

Varasemaid saateid saab järele vaadata Tallinna Ülikooli veebilehel

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles