Otse Postimehest ⟩ Kohtupidamise avatuse nimel algatatud eelnõu salastab menetluse osalised (2)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Eesti Meedialiidu esindaja, vandeadvokaat Mari Männiko märkis, et põhiseaduse mõtte järgi peab kohtupidamine olema avalik sõltumata sellest, kas menetlus käib kohtusaalis või kirjalikult.
Eesti Meedialiidu esindaja, vandeadvokaat Mari Männiko märkis, et põhiseaduse mõtte järgi peab kohtupidamine olema avalik sõltumata sellest, kas menetlus käib kohtusaalis või kirjalikult. Foto: Eero Vabamägi

Justiitsministeeriumis valmimisjärgus olev kohtumenetluse avalikkuse seaduse eelnõu peaks koostajate sõnul suurendama kohtumenetluse avatust, samas muudaks seadus jõustudes suure osa kohtumenetluse osalistest avalikkuse eest salajaseks.

«Eelnõu peamiseks eesmärgiks on suurendada kohtumenetluse avalikkust ja kohtupraktika kättesaadavust, samal ajal tagades süütuse presumptsiooni ja juurdepääsupiiranguga andmete ning füüsilisest isikust menetlusosalise eriliiki isikuandmete ja eraelu puutumatuse kaitse,» seisab halduskohtumenetluse ja teiste seaduste muutmise eelnõus.

Ühest küljest läheb kohtupidamine eelnõus kavandatu järgi tõepoolest avalikumaks, kuna kohtuotsused hakkavad jõudma elektroonilisse Riigi Teatajasse kiiremini. Seni ilmusid sinna keskkonda vaid jõustunud kohtulahendid, kuid justiitsministeeriumi kava järgi hakatakse avaldama ka veel jõustumata lahendeid kohe pärast otsuse kuulutamist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles