Lääne-Virumaal pandi võimsad kombainid mõõtu võtma

Ain Alvela
, Maa Elu
Copy
Suured põllulaevad stardijoonel.
Suured põllulaevad stardijoonel. Foto: Wihuri Agri

Läinud nädalal Lääne-Virumaal Kadrina vallas tegutseva Aru Põllumajanduse OÜ põldudel toimunud kombainide võistlusel võttis mõõtu viis võimsaimat kombaini, mida Eesti põldudel seni üldse nähtud.

Võrdluse eesmärk oli välja selgitada kombainide eelised ja erinevused teraviljakasvatajate jaoks Põhja-Eesti tingimustes. Võrdluse käigus koristati talirapsi ja rukist ning võrreldi kombainide tehnilisi omadusi. Võrdluse metoodika valmistas ette Eesti Taimekasvatuse Instituut, sealsed spetsialistid tegid mõõtmised ja andsid koostöös erapooletu žüriiga töödele hinnangu.

Mõõdeti kombaini tootlikkust, kütuse ja AdBlue kulu, terakadu, pooliku tera protsenti punkris ja põllul, prügisust, põhu- ja aganalaotuse kvaliteeti, heedri lõikekvaliteeti ja tööseisakuid. Lisaks valmis töötulemuste põhjal finantsvõrdlus, mis sisaldab masina hinda, ülalpidamiskulu (viie aasta hoolduskulu), remondikulu (varuosad ja remondiks kuluv aeg), kütusekulu (AdBlue tonni koristatud vilja kohta), kulu terakaost ning varisest tekitatud kulu (millest sõltub hilisem herbitsiidi või fungitsiidi kulu).

Tulemuste arvutamine võtab aega

Põllul kaheksa kohtuniku kogutud mõõtmistulemusi analüüsiva Eesti Taimekasvatuse Instituudi agrotehnoloogia teaduri Taavi Võsa sõnul läheb lõplike tulemuste kättesaamisega veel tublisti aega, sest näiteks ainuüksi põhuproovide kuivamine, enne kui neid analüüsida saab, võtab umbes nädala. Maa Elu avaldab kombainide võrdluse tulemused oma veebiküljel niipea, kui need valmivad.

Võistluse kohta märkis Taavi Võsa, et kiiduväärt oli, kuidas kõigi tootjate esindajad, kes muidu on ju omavahel kõvad konkurendid, tegid võistlusel koostööd ja andsid endast parima, et üritus õnnestuks.

„Usun, et ka kombainidest võeti nendes oludes maksimaalne võimekus välja. Mulle tundub, et erinevused tulemustes saavad olema üpris väikesed,” rääkis Võsa. „Rõhutan, et masin, olgu kui tahes täiuslik, annab võimaluse, töö tulemuslikkus aga oleneb palju ka selle juhist. Kui kohalikud mehed tunnevad oma põldude vilja hästi, siis jäi mulje, et tehaste esindajatele tuli mõni asi üllatusena. Näiteks see, et meie vili kuivab küllalt aeglaselt – päike on juba kõrgel, aga kaste on veel ikka maas.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles