FOTOD ja VIDEOD ⟩ Tallinki uhiuus süstiklaev ristiti ja lasti täna vette (3)

Erkki Erilaid
, majandustoimetuse reporter
Copy

Soomes Rauma laevatehases ristiti täna pidulikul tseremoonial Tallinki laevastiku kõige uuem staar ja Läänemere kõige keskkonnasõbralikum laev MyStar. 

Tallinki juht Paavo Nõgene sõnas, et kuigi MyStari ehitus algas mullu 6. aprillil, ajal mil pandeemia esimene laine oli just oma haripunkti saavutamas, siis tellimuse tühistamise peale ei mõelnud kordagi. «Panustasime ju tuleviku peale,» märkis Nõgene.

«Praegu kasutuses oleva Megastari ja valmiva MyStari näol on tegu kõige rohelisema kütusega sõitvate suurte laevadega, mis on praegu merenduses võimalik. Meie vanema laeva Stariga võrreldes on tegu kolmandiku võrra suuremate alustega, kuid nende kütusekulu on kolmandiku võrra väiksem. Need näitajad räägivad ise enda eest.»

«Seega oli üheselt selge, et MyStar tuleb valmis ehitada,» lausus Nõgene. «Kaks ökonoomset laeva annavad meile juurde paindlikust. Kui täna peab Megastar alustama hommikul Tallinnast reisi Helsingisse, siis tulevikus saame sarnast laeva kasutada samaaegselt reisimiseks vastassuunal. Enam ei ole oluline, millises sadamas üks või teine laev õhtul lõpetab, sest piisav maht kaubatranspordi jaoks on tagatud. Nende laevade autotekkide vahe näiteks meie Stariga on poolteist rajakilomeetrit.»

Tseremooniat saab järele vaadata videost:

Tallinki MyStari ristiema on president Kersti Kaljulaid.

Peamiselt veeldatud maagaasil (LNG) sõitev MyStar on varustatud kõige innovatiivsema tipptehnoloogiaga pardal ning on kooskõlas kõigi praeguste emissiooninõuetega, ning omab ka valmidust järgmise põlvkonna võimalikult heitmevabade tehnoloogiaseadmete edasiseks paigaldamiseks.

LNG-süstiklaevade Megastari ja MyStari tandem, mis tekib 2022. aasta keskpaigast Tallinna-Helsingi liinile, loob ühtlasi ka senivõimalikest lahendustest kõige rohelisema ühenduse Eesti ja Soome pealinnade vahele.

Süstiklaeva MyStari ehitusprojekti järgmine verstapost on laeva valmimine ja ehitaja poolt laeva Tallink Grupile üleandmine, mis leiab kavakohaselt aset 2022. aasta esimeses pooles.

MyStar

Valmistaja: Rauma Marine Constructions (RMC), Soome, valmimisaasta 2022

Reisijakohti - 2800

Reisijakajuteid – 46

Tekke: 12

rajameetreid – 3190

Pikkus – 212 m

Laius – 30,6m

Kiirus - 27 sõlme

Kogumahutavus – GT 50 000

Jääklass: 1A

Peamasinate koguvõimsus 42000 kW

Referentslaev: Tallinki süstiklaev Megastar

MyStari ehitus Rauma laevatehases (RMC) algas 6. aprillil 2020 ja see on kõige suurem laev, mis on Rauma laevatehases seni valmimas.

Esimene MyStari ehituse suur verstapost – kiilupanek – leidis aset mullu septembrikuus, kui paika sai laeva kiiluplokk. 2020. aasta sügisel paigaldati laevale LNG-mahutid, paigaldati laeva peamasinad ja elektrimootorid. Käesoleva aasta aprillikuus, ehk täpselt aasta peale laevaehituse algust, said paika kõik laevakere plokid ja valmis laeva veealune osa, ehk teisisõnu, laev saavutas oma kogupikkuse - 212 meetrit. Laevatehase kuivdokis jätkub käesoleval ajal laeva veepealse osa kokkupanek sektsioonide kaupa kuni laeva täieliku valmimiseni.

Laev ristitakse 12. augustil laevatehase kuivdokis, ning Tallinki traditsioonide kohaselt leiab peale ristimistseremoonia lõppu aset koheselt ka laeva veeskamine. Peale veeskamist jätkuvad laeva ehitustööd juba laeva siseruumides. Laeva sisekujunduse kavandab Soome mainekas arhitektuuribüroo dSign Vertti Kivi & Co.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles