VIDEO ⟩ Leedu põgenikelaagris on tekkinud juba omavahelised hõõrumised

Kuuuurija
Copy
Leedu-Valgevene piirile rulliti ka üleeile juurde okastraati.
Leedu-Valgevene piirile rulliti ka üleeile juurde okastraati. Foto: Janis Laizans/reuters/Scanpix

Möödunud laupäeval, 6.augustil, külastas «Kuuuurija» meeskond Leedus, Rudnikai põgenikelaagrit. Laagrisse oli sel hetkel mahutatud umbes 800 ebaseaduslikku piiriületajat. Ühtekokku on sel aastal saabunud Leetu läbi Valgevene juba üle 4000 inimese.

Rudnikai migrantide laagris ootavad hetkel umbes 700-800 kodanikku, kes on illegaalset sisenenud Põhja Atlandi Pakti ja Euroopa Liidu riiki, võimalust pääseda Baltikumi.

Laager ise on on rajatud sõjaväe polügoonile, mis asub umbes 35 km Vilniusest lõuna poole.

Enamuses telkidesse majutatud meestest on pärit Iraagist, aga neid on sinna tulnud ka Afganistanist ja sellistest demokraatlikest riikidest nagu India ja Tuneesia.

Seltskond tundus vaene ja silmatorkavalt kalleid mobiiltelefone neil käes ei olnud. Osa mobiiltelefonidest oli Leedu piirivalve kinnipidamisel ka ära võtnud ja see olukord sünnitas laagris lausa mässu.

Laagris on tekkinud väidetavalt ka juba kaks mitteformaalset liidrit, kes lahendavad sisemisi konflikte, kuna koos on palju erinevaid religioosse, etnilise, kultuurilise ja seksuaalse orientatsiooniga isikuid. Näiteks leidub siin kurde aga samas ka araabia päritolu kristlasi.

Põhilised hõõrumised on inimeste vahel siiski tekkinud olme tasandil.

Ainult viis meest interneeritutest oskas vene keelt. Visuaalselt oli tegu Kaukaasia päritolu meestega, kes varjatud näoga andsid ka «Kuuuurijale» videointervjuu. Mehed soovisid poliitilist varjupaika just nimelt Leedus.

Kui araablastele ja muudele kaugetest maadest pärit meestele ei olnud laagris pakutav söök mokka mööda, siis vene keelt kõnelenud kodanikud olid pakutava toidu suhtes palju mõistlikumad.

Vaata kohapealset olukorda meie videoloost!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles