Särav olümpiahetk ⟩ Taasiseseisvunud Eesti esimene olümpiavõitja: Erika Salumäe

Marko Kaljuveer
, Olümpiaprogrammi juht
Copy

Enne Tokyo olümpiamängude algust meenutavad «Reporter» ja Postimees 20 kõige säravamat olümpiahetke. Sel korral meenutame 1992. aasta Barcelona olümpiamänge.

Trekijalgrattur Erika Salumäe, meie Erika, nagu teda hellitavalt hüüti, on Eesti spordi tõeline legend ja täht. Kahekordne maailmameister, kes tegi oma karjääri jooksul 15 maailmarekordit.

Ta võitis oma teise olümpiakulla Barcelonas aastal 1992, mis oli taasiseseisvunud Eesti esimene kuld olümpiamängudel.

Barcelona olümpia oligi eestlaste tagasitulek suveolümpia areenile. Avatseremoonial kandis Eesti lippu legendaarne Heino Lipp, kes ise kümnevõistluse suurkujuna ei saanud kunagi olümpiamängudest kommunistliku režiimi tõttu osa võtta.

Barcelona olümpia kangelannaks tõusis Erika Salumäe, ta suutis võita teise järjestikuse olümpiakulla jalgratta trekisõidus. See tähendas eestlastele väga palju.

Finaal sakslanna Anett Neumanni vastu oli põnev ja närvesööv: esimese sõidu Erika kaotas, teise aga võitis ja nüüd pidi kolmas sõit otsustama, kes tuleb olümpiavõitjaks. Kolmanda sõidu võitis Erika ja tuli sellega kahekordseks olümpiavõitjaks. Pärast sakslanna alistamist tõmmati Eesti sinimustvalge tagurpidi lipuvardasse, selgus, et maailm polnud veel harjunud Eesti trikolooriga.

Tulles Kadriorust presidendi juurest pidulikult vastuvõtult tunnistas Erika intervjuus Lembitu Kuusele, et kodus olles täitis ta veel ühe unistuse, mida soovis kohe pärast olümpiavõitu. «Unitus täitus, käisin venna juures saunas,» rääkis Eesti läbi aegade üks edukamaid sportlasi.

«Reporteris» avaldatud säravate olümpiahetkedega on võimalik tutvuda SIIN. Kui kõik 20 säravamat olümpiahetke on avaldatud, algab rahvahääletus, milles selgub eestlaste lemmik olümpiahetk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles