Kuidas oma pensioniraha ise kõige paremini paigutada? (1)

PM Majandus
Copy
Nõuandev veebiseminar teise samba raha edasi investeerimisest 28.05.2021.
Nõuandev veebiseminar teise samba raha edasi investeerimisest 28.05.2021. Foto: Finantsinspektsioon

Finantsinspektsioon ja Eesti Pank korraldavad 28. mail kell 11 nõuandva veebiseminari inimestele, kes on huvitatud teise samba raha edasi investeerimisest ning enda rahatarkuse kasvatamisest. Seminari on võimalik jälgida Postimehe vahendusel. 

Seminaril vastatakse küsimustele:

  • Kas iga investeering on risk?
  • Kuidas valida ise enda pensionirahale parim väljund?
  • Millised on levinuimad vead investeerimisel?
  • Kuhu pöörduda, kui investeerides tekib kahtlus, et Sind on petetud?
  • Kus eestlased oma sääste hoiavad ja kuhu investeerivad?

Neile ja muudele küsimustele aitavad vastuseid leida naisinvestorite eeskõneleja Kristi Saare, finantsinspektsiooni finantsteenuste järelevalve osakonna juht Mari Puusaag-Tamm, Eesti Panga ökonomist Taavi Raudsaar ning Pensionikeskusese juhatuse liige Kristi Sisa.

Sissetulekute ning teadlikkuse kasv on pannud eestlased sarnaselt muule Euroopale raha säästma. Kogutud raha hoitakse pangahoiustel, kuid aina enam investeeritakse ka mujale. Oluline on seejuures pöörata rohkem tähelepanu ka riskidele.

«Kriisid on õpetanud inimestele seda, kui vajalik on säästude olemasolu. Sissetulekute ja teadlikkuse kasv on pannud eestlased säästma tänasel päeval pea sama suure osa oma sissetulekutest nagu muu Euroopagi, viimastel aastatel keskmiselt ligikaudu 10% sissetulekust» märkis Eesti Panga ökonomist Taavi Raudsaar. Kahjuks domineerivad säästmise eesmärkide hulgas lühiajalised eesmärgid, pikaajalist säästmist, sealhulgas penisonipõlveks, on Raudsaare hinnangul jätkuvalt vähe.

Naisinvestorite eeskõneleja ja investori Kristi Saare sõnul vajab eestlaste finantskirjaoskus veel tugevat tõuget, kuid huvi säästmise ja investeerimise vastu on kasvanud temagi sõnul. «Kuigi nn peost suhu elavaid inimesi on Eestis veel palju, siis positiivne on see, et inimeste huvi säästmise ja investeerimise vastu kasvab. Kuid pelgalt huvist ei piisa, investeerida tuleb targalt, ennast ette valmistades ning kõiki riske teades,» märkis Saare.

Finantsinspektsiooni finantsteenuste järelevalve osakonna juhi Mari Puusaag-Tamme sõnul on oluline enne investeerimisotsuse langetamist konsulteerida spetsialistiga ning kontrollida Finantsinspektsiooni kodulehelt, kas ettevõttel on olemas tegevusluba. «Kahjuks on mõned inimesed investeerinud või kasutanud tegevusloata ettevõtte teenuseid ning on hiljem rahast ilma jäänud. Raha tagasi saamise tõenäosus on sel juhul nullilähedane,» märkis Puusaag-Tamm.

Pensionikeskuse juhatuse liikme Kristi Sisa sõnul on teisest sambast lahkuvad inimesed küsinud nende käest muuhulgas ka seda, kuhu oma septembris kätte saadavat teise samba raha investeerida. «Lisaks muudele küsimustele on uuritud investeerimisvõimaluste kohta,» märkis Sisa.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles