Galerii ja video ⟩ Tuhanded kormoranid ohustavad lõhejõe tulevikku (3)

Meelis Kalme
, reporter
Copy

Peamiselt väikesaartel ja rannikul toimetavad kormoranid on nüüd tuhandete kaupa võtnud ­koha sisse Sindi külje all. Spetsialistid ütlevad, et linnud hakkavad loodetud heale lõhejõele suurt mõju avaldama. Kuigi kormoranidest on kogu Eestis räägitud aastakümneid, puudub aga plaan: kas ja mida üldse ette ­võtma peaks?

Nagu Tartu ülikooli Eesti mere­instituudi kalade bioloogia ja kalanduse osakonnas tegutsev kaasprofessor Timo Arula ütleb: kormoraniparved nägid Sindis rikkalikult kaetud toidulauda ja kasutasid võimalust. “Söövad seal kala ja rikuvad loodust,” ­seletab ta lühidalt.

Tõsi ta on, et kevadhommikul Sindis Pärnu jõel Tindisaarte juures jalutades võib avaneda harjumatu vaatepilt. Küll lendavad kormoranid hoogsalt kala püüdes, küll istuvad karjade kaupa puudel, ­tiirutavad lausa madalamates pilvedes: nõnda kõrgel, et binokligagi enam ei näe.

Enda sõnutsi aastakümneid hobi korras lindude jõepealseid toimetusi jälginud Üllar Meriste jutu järgi on neid Tindisaarte juures tänavu lausa tuhandetes. Esimesed linnud jõudsid Meriste sõnutsi sinna üle-eelmisel aastakümnel. “See algas paarist linnust. Kahest linnust sai paarkümmend, paarikümnest paarsada,” lausub ta. Plahvatuslik on kasv olnud vii­mased viis-kuus aastat.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles