Valdo Põder: politseinikke saatsid päev otsa mõnitused (6)

Toomas Kask
, Saatejuht
Copy
Pärast verbaalseid rünnakuid politseinike vastu otsustati politseiametnike nimesildid asendada identifitseerimissedeliga.
Pärast verbaalseid rünnakuid politseinike vastu otsustati politseiametnike nimesildid asendada identifitseerimissedeliga. Foto: Mihkel Maripuu

Põhja prefektuuri korrakaitsebüroo juht Valdo Põder kinnitas Postimehe otsesaates, et politsei pühapäevane jõuline taktika Toompea meeleavaldusel oli tema otsus. Ta leidis, et see oli õige samm, ja ametist tagasiastumiseks ta põhjust ei näe.

Kes andis käsu tuua Toompeale barrikaadid ja kiirreageerijad?

Politsei taktika [selle kohta], mida me järgmisel päeval teeme, arutame läbi kitsas valdkonnas. Ka mina osalen selles ringis ja kui mina olen täna politseireidi eest vastutav, siis ütlen, et see oli minu otsus.

Riigikogu opositsiooniliider ütleb, et te peaksite selle otsuse pärast ametist lahkuma.

Igal inimesel on õigus oma arvamusele ja seda avalikult ka välja öelda.

Olete te ise ka selle peale mõelnud?

Ei, kindlasti mitte.

Te ei arva, et see oleks õigustatud otsus?

Minu tagasiastumine ametist? Praegusel hetkel mitte.

Millistele andmetele tuginedes langetati otsus muuta taktikat ja kaasata ka kiirreageerijad?

Oma tegevuses lähtume Eesti asutuste ohuhinnangutest. Eelkõige terviseameti ohuhinnangust, milles on öeldud, et seoses tänase tervisekriisiga on sellised kogunemised väga kõrge oht nakkuskolde tekkimiseks. Me nägime, et Lossi platsi ees toimuvad meeleavaldused muutusid järjest suuremaks.

Esimestel päevadel oli umbes 30 inimest ja hajutatus oli tagatud, aga mingil hetkel oli platsil 200 inimest ja nad ei mahtunud sinna enam ära. Sinna tekkisid ka söök ja jook. Inimesed jõid ühest pudelist, mis käis ringi. Terviseameti hinnangul on see kõrgendatud oht ja me pidime midagi ette võtma.

Ma tuletan veel meelde, et politsei ei ole ühtegi avalikku koosolekut ära keelanud, vaid püüame tagada, et need viidaks läbi tänases tervisekriisis ettenähtud reeglite raames.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles