Järjekordne patrull Malis Gao linnas. Sellest linnast on kujunenud omamoodi Eesti sõdurite operatsiooniala, kus mässutõrjeoperatsioonil Barkhane osalevad sõdurid oma patrulle läbi viivad.

Tulemuseks on olukorrateadlikkus oma vastutusalal - eestlased teavad, kus elavad kvartali vanemad, millised on elanike kõige suuremad mured ja probleemid, kus asuvad haiglad, koolid, politseijaoskonnad jne.

Foto: Jaanus Lensment / mil.ee

Kui liitlased ehk Prantsuse üksused valmistuvad patrulliks Gaos, on inimene, kelle käest infot koguda, Eesti jalaväerühma BKN08 Estpla ülem.

Foto: Jaanus Lensment / mil.ee

Kõige olulisem patrullides on suhtlemine kohalikega, milleks kasutatakse prantsuse keele tõlki. Olgu selleks inimeseks kohaliku haigla direktor, politseijaoskonna ülem, kaupmees, kohalik ajakirjanik või tööline - kohalikega suhtlemine on aluseks sellele, et saada aru linnas toimuvast.

Foto: Jaanus Lensment / mil.ee

Võib ju linnas ka niisama patrullida ja vaadelda, aga peale enese näitamise suuremat efekti ei saavutata. Selle patrulli jooksul räägiti kahe kaupmehega, kelle käest saadi vajalikku infot, millest paraku lähemalt rääkida ei saa.

Foto: Jaanus Lensment / mil.ee

Alati, kui kusagil kauemaks seisma jäädakse, tulevad kohalikud lapsed uudistama. On olnud juhuseid, kus kohalikud on ära tundnud mõne sõduri, kes mitmendat korda Malis missioonil on.

Foto: Jaanus Lensment / mil.ee

Kohalike käest karastusjookide või arbuuside ostmine on lubatud. Osaliselt teenib see ka kohalike silmis plusspunkte. Näiteks kolm resti karastusjooki maksis 7500 Mali franki, mis eurodes teeb umbes 11,5 eurot.

Foto: Jaanus Lensment / mil.ee
Kommentaarid
Copy