POSTIMEHE METSASARI ⟩ Ellujäämiseks peab uus harvester ööpäev läbi huugama (42)

Copy
«Masin peab lõikama, kasvõi miinusega. Seisev masin on veel halvem,» ütleb Roosna-Alliku kuusikute vahel kolmapäeva õhtul tööd rabanud harvesterijuht. 
«Masin peab lõikama, kasvõi miinusega. Seisev masin on veel halvem,» ütleb Roosna-Alliku kuusikute vahel kolmapäeva õhtul tööd rabanud harvesterijuht. Foto: Mihkel Maripuu

Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) nõuab, et suuremahulisi lageraieid tehtaks riigimetsas uute, maksimaalselt kolme aasta vanuste harvesteridega. Metsatöid tegevatele firmadele, kes soovivad riigihangetes osaleda, tähendab see, et nad peavad vähemalt iga kolme aasta tagant soetama uue masina. Kuid masin on kallis: kvaliteetne, parima tehnikaga langetustraktor maksab koos käibemaksuga ligi pool miljonit eurot. Väiksemad tegijad, kellel piisavalt kapitali pole, jäävad riigimetsa lageraietest automaatselt eemale.

Harva ostetakse kõrgtehnoloogilisi harvestere poest otse välja, tavaliselt neid liisitakse pikaks ajaks, kuid ka siis jääb pool miljonit maksva masina puhul kuumakse metsameeste sõnul 7000–9000 euro kanti. Seisev masin on kahjumit teeniv masin, ja selleks et suurt kuumakset tagasi teenida, tuleb kuuma anda. Niisiis müttavad Eesti metsades harvesterid päevavalguses ja pilkases pimeduses, 24 tundi jutti, vahel seitse päeva nädalas.

Kommentaarid (42)
Copy
Tagasi üles