VIDEO ⟩ Henning Witte Estonia hukust: see ei olnud õnnetus, see oli massimõrv (3)

Krister Kivi
, Arteri toimetaja
Copy
Estonia katastroofiga seonduvat uurinud advokaat Henning Witte.
Estonia katastroofiga seonduvat uurinud advokaat Henning Witte. Foto: Andres Haabu

Päeval, mil Rootsis muutus vaadatavaks seriaal «Estonia – leid, mis muudab kõike», kohtusin Stockholmis ka Estonial hukkunute omakseid esindanud advokaadi Henning Wittega. Kõige rohkem teatakse Wittet ehk mitte kohtusaalis saavutatud võitude pärast, vaid tänu tema raamatule «Uppunud tõde» ja keeldumisele nõustuda järeldustega, milleni jõudis Estonia hukku uurinud ametlik komisjon.

Vaevaliselt astus 62-aastane Witte piki treppi Eesti Maja teisele korrusele, kuid ta silmad särasid. «Me oleme väga õnnelikud,» rääkis Witte nii enda kui ka oma pikaaegse kaasvõitleja, Estonia vrakile sukeldumas käinud Saksa ajakirjaniku Jutta Rabe eest. «Olen kaotanud Rootsis väga palju nii majanduslikult kui ka reputatsiooni mõttes,» kurtis Witte, kes ütles, et tema vastu alustati laimukampaaniaga kohe, kui ta hakkas tööle Estonia hukku puudutavate alternatiivsete teooriatega. «Nii et ma olen väga õnnelik, et nad seda auku filmisid,» sõnas Witte, kes loodab nüüd õnnetuse uut uurimist. Sest, nagu ütleb Witte: «Ametlik selgitus õnnetusele on vale.»

Ja põrutab veelgi kohutavama süüdistuse: «On täiesti selge, et see [laev] uputati meelega. See polnud õnnetus, see oli massimõrv. Aga me ei tea, kes seda tegi.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles