Järelvaadatav ⟩ Toidupanga konverents „Lõpp toiduraiskamisele“

Aimar Altosaar
, toimetaja
Copy

29.september on kuulutatud rahvusvaheliseks toidukao ja toidujäätmete alase teadlikkuse päevaks. ÜRO kuulutas selle välja möödunud aasta lõpus, et me kõik mõtleksime kuidas hoiduda toidu raiskamisest, samal ajal kui kõrval on näljaseid suid ning kuidas korraldada toidu tootmist ja tarbimisit võimalikult väikese survega keskkonnale.

Toidupanga konverents „Lõpp toiduraiskamisele“

29.september on kuulutatud rahvusvaheliseks toidukao ja toidujäätmete alase teadlikkuse päevaks. ÜRO kuulutas selle välja möödunud aasta lõpus, et me kõik mõtleksime kuidas hoiduda toidu raiskamisest, samal ajal kui kõrval on näljaseid suid ning kuidas korraldada toidu tootmist ja tarbimisit võimalikult väikese survega keskkonnale

Keskkonna hoiust ja toidu raiskamise vähendamisest on juba aastaid räägitud, kuid ikka läheb Eestiski aastas raisku ligi 100 000 tonni toitu, millest pool on tegelikult söömiseks kõlblik. Igapäevaselt visatakse meil ära 129 tonni ehk 13 prügiautotäit toitu.

Eesti Toidupank koos Sotsiaal-, Maaelu- ja Keskkonnaministeeriumiga korraldavad 29.septembril rahvusvahelise konverentsi, kuhu on kutsutud esinema ka paljud välismaised erinevate valdkondade eksperdid, sest toidu liikumise ahel tuleb üle vaadata tervikuna. Toidupangad on nüüd olemas kõigis Euroopa Liidu riikides ning nendevahelise info vahendamiseks ning Euroopa Komisjoni  nõustamiseks on loodud  Euroopa Toidupankade Föderatsioon. Selle president Jacques Vandenschrik on ka Tallinna konverentsi avamas.

Konverentsil jagavad õppetunde eksperdid ja praktikud nii Eestist (Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskus), Suurbritanniast (Tesco PLC), Hollandist (Wageningen University and Research) kui ka Prantsusmaalt (Prantsusmaa Suursaatkonna esitletav ettevõte).

Poliitikakujundamisest ja toidujäätmete tekke statistikast räägivad Keskkonnaministeeriumi, Sotsiaalministeeriumi ja Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskuse esindajad. Eesti erinevate sektorite kogemustest toidu päästmisel räägivad Toidupanga, Kiltsimäe talu, AS Farmi Piimatööstuse, Rimi Eesti Food AS-i, Fotografiska Tallinna esindajad ning perekond Kaing. 

Konverentsi juhib Kristo Elias. Pakutavad suupisted on tehtud Rimi Eesti kauplustest päästetud toidust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles