GALERII, VIDEO Põlvamaa folkloorirühmad alustasid Vastse-Kuustes mihklipäeva tähistamist

Copy

Põlvamaa folkloorirühmad pidasid kevadel ära jäänud žanripäeva ära reede õhtul Vastse-Kuustes, sedapuhku oli ajendiks lähenev mihklipäev.

Verivärske lauluga tervitas külalisi kohalik folklooriansambel Kõivokõsõ, kes andis ülevaate ka 29. septembril tähistatava mihklipäeva/kasupäeva tähendusest. Tööd (välja arvatud majaseinte tihendamine ja tubade koristamine) sel päeval teha ei tohtinud. Suvised tööd pidid selleks ajaks tehtud olema. Vanasti tapeti ka must oinas, millest tuli ütlemine «igal oinal oma mihklipäev». Andisid tuli viia vaimudele ja tontidele. Mihklipäeva peeti kolm päeva.

Mardi- ja kadrisanti kutsus jooksma Rahvakultuuri Keskuse Põlvamaa rahvakultuurispetsialist Kati Taal. «Santimine on põline vägev tava, mis tõi õnne. Minge kas või naabrite juurde – saate väärt kogemuse. Meie käisime eelmisel aastal folkloorirühma Madara naistega Rasina kandis ühel segaperekonnal külas, kes tahtsid ka oma välismaalastest külalistele eesti rahvakombeid tutvustada. Välismaalased olid lausa vaimustatud,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles