VIDEO ⟩ Droonipatrull tegi Eesti rannikuvete kohal testlende

Alexandra Saarniit
, suvereporter
Copy
Schiebel Camcopter S-100
Schiebel Camcopter S-100 Foto: PPA

Eelmise nädala lõpus tegi Soome lahe kohal testlende Euroopa Meresõiduohutuse ameti (EMSA) patrulldroon. Soome piirivalve kasutuses oleva õhusõidukiga katsetati otseühenduse loomist Eestiga ja võeti üles video.

Alates 2017. aastast pakub EMSA Euroopa Liidu liikmesriikidele võimalust kasutada merealadel toimuvast parema ülevaate saamiseks oma droone. Juuli algusest on üks Schiebel CAMCOPTER S-100 mehitamata õhusõiduk Soome piirivalve kasutuses ning möödunud nädalal katsetati otseühenduse loomist Eestiga.

Soome õhuruumis lennanud drooni kaamerat jälgisid reaalajas PPA merevalvekeskus ja merepatrullis olnud PPA laev. Kokku tehti testlende kolmel päeval.

PPA mereturvalisuse grupi juht Marge Kohtla rääkis, et droon lendas Soome õhuruumis, kuid selle abil jälgiti ka Eesti merealal toimuvat ning see andis võimaluse testida drooni võimekust.

«Lisaks mereseire süsteemile on see hea võimalus hoida silma peal meie vetes toimuval ja saada parem ülevaade Soome lahest laiemalt,» kommenteeris Kohtla. «Nende lendudega saame hinnata, kas PPA-l tasub sarnaselt Soome piirivalvega EMSA-lt seda teenust taotleda,» sõnas mereturvalisuse grupi juht.

Euroopa Liidu liikmesriigid, Euroopa Vabakaubanduse Assotsiatsiooni liikmed ja Euroopa Liidu asutused võivad taotleda EMSA-lt oma ranniku valvamiseks mehitamata platvorme. Droone saab kasutada merealal ning sellega kaasnevad kulud katab EMSA.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles