VIDEO ⟩ Mošeeks muudetud Hagia Sophias toimus esimene islamipalvus (5)

Postimees
Copy
Esimest Hagia Sophias toimuvat reedest palvust ootavad türklased Istanbulis.
Esimest Hagia Sophias toimuvat reedest palvust ootavad türklased Istanbulis. Foto: Umit Bektas/Reuters/Scanpix

Täna kogunesid tuhanded inimesed Istanbulis asuva Hagia Sophia juurde, lootuses pääseda esimesele islamipalvusele pärast seda, kui Hagia Sophia taas mošeeks muudeti. Palvusel osales ka Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.

«Moslemid on elevuses, kõik tahavad avanemisel osaleda,» vahendas BBC Istanbuli kuberneri Ali Yerlikaya sõnu. Kuberner innustas kõiki palvusele tulijaid kandma näomaski ja varuma kannatust, sest koroonaviiruse leviku tõkestamiseks kehtivad erimeetmed.

«Oleme seda aastaid oodanud. Olen väga rõõmus. Võib-olla kehtestatakse selle tõttu Türgi suhtes sanktsioonid või langeb turistide arv, aga see kõik ei muuda minu jaoks midagi,» ütles Hagia Sophia lähedal suveniirikauplust pidav Hatip.

Türgi kõrgem kohus tühistas 6. sajandist pärit ehitise staatuse muuseumina 10. juulil ning president andis seejärel korralduse taasavada Hagia Sophia moslemitele palvetamiskohana, pälvides rahvusvahelise hukkamõistu.

Arhitektid ja ehitajad on viimased ööd ja päevad näinud vaeva, et hoone tänaseks palvuseks valmis seada.  Muu hulgas pööratakse tähelepanu kristlike motiivide katmisele palvuse ajaks.

Eksperdid muretsevad Hagia Sophia nõnda kiire muutmise pärast muuseumist mošeeks.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles