Järelvaadatav: Noorhobuste tšempionaat takistussõidus

Ratsutamine.postimees.ee
Copy

23. - 26. juulil toimus Perila tallides sporthobuste kasvatajate aasta tähtsündmus – noorte ponide ja hobuste tšempionaat takistussõidus. Postimehe vahendusel saab järelvaadata finaalsõite pühapäevasest võistluspäevast.

Tšempionid selgitati välja nelja-, viie- ja kuueaastaste ratsude vanuseklassides ja tulemused on eesti sporthobuse kasvatajatele meelt mööda. Neljaaastaste hobuste klassis olid 5 parimat ja viieaastaste klassis 3 parimat eestis kasvatatud hobused. Kuueaastaste klassis võidutsesid sel aastal küll importhobused, ent 5 parima hulka mahtusid siiski ka 2 Eestis sündinud hobust.

Esimest hooaega võistlevad noorhobused

Neljaastastest hobustest üle poolte hüppasid esimesel päeval puhtad rajad. Et võistlus ikka pinget pakuks, pani soomlasest rajameister pühapäevaks üles juba märksa keerulisema raja ning puhtalt suutsid selle läbida 8 hobust, ümberhüpetel vaid üks paar - Jaagup Kallas eesti sporthobusel FLORIAN (ruun, FLORIS x CARRY`S SON), kelle aretajad ja omanikud on Kadi ja Aave Kokla. Teisele kohale sõitis end ümberhüpetel ühe mahaajamisega Catlin Vatsel eesti sporthobusel HELIINY (mära, HUGO V x BISON), kelle aretajaks on  Iti Kall ja omanikuks Epp Keel. Kolmanda koha saavutas samuti 4 karistuspunktiga  Susan Kaleta esh täkul BREEZER LT (BAMAKO DE MUZE x LUPICOR) aretajaks Andrus Kallaste  ja omanikuks soomlane Mikko Aartio. Nooruke Aleksandra Kliimand esh tõuraamatusse kuuluval märal JOY (JACKSON V/H DAUWHOF x A'KHAN Z), kelle aretajaks ja omanikuks on Talliteenuste OÜ, sõitsid end ümberhüpetel IV kohale ning V kohalt leiame Egle Palmi esh märal SANGRIA LG (SOPRANIST K x A BIG BOY), kelle aretajaks ja omanikuks on Laura Niils.

Juba kogemustega 5-aastased

Puhaste sõitudega läksid pühapäevasesse finaali võrdselt eelneva klassiga 18 hobust 31st. Teisel päeval oli parkuuri kõrguseks 115 cm ja nagu võitja Hanno Ellermann võidu järgselt intervjuud andes ütles: oli mida hüpata.  Rada oli tehniline ja kõrgust jagus. Nagu juba mainitud, sooritas veatult ja kiirelt nii põhiparkuuri kui ümberhüpped Hanno Ellermann perekond Ellermannide endi kasvatatud eesti sporthobusel KRISTALLO (KONTADOR V.D. DOORNDONKHOEVE D'12 x ZAMBESI). Talle järgnesid mõne sekundiga Paul Argus Kaasiku talupidaja OÜ kasvatatud eesti sporthobusel DARK JEWEL N (DIATENDRO x ZIDANE VELVET) ja Tiit Kivisild tema enda ja Joel Jürissoni kasvatatud eesti sporthobusel CLARA II JP (CONTATOUR JP x LANDFRIESE I) vastavalt 2. ja 3. kohal. Neljandaks hüppas end Piret Ervald võimsal tunnustatud BWP täkul PRONTO VAN DE MALTAHOEVE, kelle omanikuks on Vao Tallid. Viiendalt kohalt leiame Vanessa Mälbergi ja holsteini tõugu täku BOGEYMAN´i  (CHAMAN x CARTHAGO), kelle omanikuks on AS Matrix-Puit. Ümberhüpped sooritasid nad kõik vigadeta.

Kuueaastased hobused hüppasid 120 - 125 cm kõrgustel

Kuueaastaste esikolmiku hobused olid meile tulnud Saksamaalt ja Hollandist. Tšempionitiitli võttis Renek Rosenberg hallil holsteini märal CIORANA TT (CASSINI I x ACORD II), kelle aretaja on Karl-Heinz Markussen ja omanik Tsura Talu OÜ. Teisele kohale tuli Hanno Ellermann KWPN märal JOLLY JEWEL JS (Embassy II x Up To Date), kelle aretajaks ja omanikuks on Jacoba Stud ning kolmandale kohale Heiki Vatsel hobusel JABALOU (KWPN ruun,  Balou Du Rouet Z x Carthago), kelle  aretaja on W.C. Van Dam ja omanikud P.Geerink ja H.Vatsel.

Järgnesid kiireima aja hümberhüpetel välja sõitnud, ent kahjuks ühe mahaajamise teinud Linda Randpere eesti sporthobusel ZURISO (ZENTO x CADE Z), kelle aretajad on Piret Kurisoo ja Andres Udeküll) ning eelmise aasta 5-aastaste hobuste tšempion eesti sporthobuse mära JACQUELINE (JACKSON V/H DAUWHOF x LASCADELL), kelle aretajaks ja omanikuks on Talliteenuste OÜ ning ratsanikuks Urmas Raag.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles