Narva karjääris murrab tööd teha Baruto nime kandev maailmas ainulaadne buldooser (1)

Põhjarannik
Copy
Barutol on nüüd Narva karjääris oma-nimeline buldooser.
Barutol on nüüd Narva karjääris oma-nimeline buldooser. Foto: Matti Kämära / Põhjarannik

Narva põlevkivikarjääris asus esimesena maailmas tööle Komatsu hiidbuldooseri uus mudel, mis sai endale sumokangelase Baruto nime.

"Sellised suured masinad mulle meeldivad ja mul polnud midagi selle vastu, et see nüüd minu nime kannab," ütles Baruto kodanikunimega Kaido Höövelson Põhjarannikule pärast seda, kui oli 113 tonni kaaluvalt buldooserilt eemaldanud kleebise, mille alt tuli välja Baruto nimi. 

Narva karjääris oli kolmapäeval Jaapanis Osaka tehases valminud Komatsu uue buldooserimudeli D475A-8E0 maailma esmaesitlus. Komatsut Baltimaades esindav ASi Baltem juhatuse esimehe nõunik Meelis Mitt ütles, et praeguseks on selliseid mudeleid valminud alles kolm, kuid töös on neist vaid üks Eestis, lisaks on üks teel USAsse ja teine Austraaliasse. 

Võrreldes varasemate mudelitega sisaldub Eesti Energiale 1,150 miljonit eurot maksma läinud uue buldooseri heitgaasides ligikaudu 80 protsenti vähem tahkeid osakesi ja poole vähem lämmastikuheitmeid. Lisaks on ta võrreldes varasemate mudelitega ka võimsam, suurema tootlikkuse ja väiksema kütusekuluga. 

"See on tänapäevase masinaehituse tippsaavutus," ütles Enefit Kaevandused juhatuse esimees Andres Vainola lisades, et see suur masin vastab kõige karmimatele Euroopa Liidu keskkonnanõuetele. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles