Talu Toidab aitab väiketootjad poodi

, Talu Toidab omanik, Kiltsimäe talu peremees
Copy
Foto: Rimi Eesti Food OÜ

Miks peab toetama maaelu ja väikeseid peretalusid, kellest paljud on mahedad?

Eestlane armastab Eesti toitu väga, kuid ei leia seda kauplustes alati kohe üles, sest kaubanduskettides müüakse ka kohaliku tootja poolt pakendatud välismaist kaupa. Seepärast mõtlesime koos Rimiga välja lahenduse Talu Toidab, mis on paljudele tuttav – keset suurt kauplust avatud väike talupood.

Talu Toidab lettidel pakume ainult Eesti talude ja väiketootjate kaupa. Esmalt tundus uus väikepood suure sees justkui vastuvoolu ujumisena, kuna tavapärane kaubandusketi formaat nõuab kõikide poodide varustamist suures koguses ühesuguse kaubaga. Väiketootjale pole see aga jõukohane ega mõistlik, sest värsked ja ainuomased maitsed kipuvad masstootmise puhul kaduma esimesena.

Rimi Talu Toidab müügiala osutus vastuvoolu ujumise asemel pikaks sammuks Eesti tarbija poole, millega suur kaubanduskett toetab Eesti väiketootjat. Kümmekond aastat tagasi alustatud eksperiment oli nii edukaks, et nüüdseks asuvad väiketootjate kaubaga müügialad rohkem kui 30nes Rimi kaupluses.

Talu Toidab paistab silma rikkaliku kaubavalikuga. Suuremates kauplustes, näiteks Haabersti, Ülemiste ja Lasnamäe Centrumi Rimis on müügil 120 Eesti tootjalt kokku ligi 900 toodet. Rohkem kui 60% Talu Toidab kaubavalikust kannab ökomärki, on mahetooted. Soovime maheosa kasvatada maksimaalselt suureks.

Talu Toidab aitab väiketootjad poodi

Talu Toidab müügialadelt leiab aastaringselt teravilja- ja pagaritooteid, mune, maiustusi, mett ja taimeteesid, hoidiseid, suvel ka värskeid maitsetaimi, marju ning palju muud hõrgutavat. Suuremates kauplustes müüme piima-, liha- ja kalatooteid ning köögivilju. Mahemunad on kogu Talu Toidab kaubavalikust üks ostetumaid müügiartikleid.

Väiketootjal tekkib ostjaga lähedane side, sest kui maitse ja hind sobivad, arenevad suhted isiklikuks. Me tunnemegi paljusid tootjaid isiklikult. Rimi Talu Toidab võimaldab väiketootjatel müüa suures poes paindlikult väiksemaid kaubakoguseid.

Ostja jaoks on sageli tähtis, et toitu poleks mingisugust „keemiat“ sisse pandud. Just nii meie kliendid end väljendavad. Nad tahavad olla ka veendunud, et toit on kohalik. Rimi panust kohaliku maaettevõtluse arengusse pole võimalik üle hinnata, sest Talu Toidab on sissetöötatud hüppelava paljude talude jaoks.

Kuigi väärtustame mahedaga kaasnevaid hüvesid, müüme ka tavatooteid, sest kõike mahedalt Eestis veel ei toodeta. Tarbijad küsivad näiteks mahedat linnuliha. Seda aga veel saada ei ole, kuna mahekanal peab olema tavapärasega võrreldes palju rohkem ruumi, ta peab saama aias ringi siblida ja tema lauale jõudmine võtab palju kauem aega. See muudab maheda linnuliha tootmise tavapärasest palju keerulisemaks ning kallimaks.

Ka sead peavad mahemärgi jaoks saama liikuda välialadel, sigade Aafrika katku tõttu on kujunenud selle nõude täitmine raskeks ja kas seda pole saada. Lihaveise hakkliha püsib aga juba aastaid käibetopis. Maheliha on müügil seal, kus meil on suuremad müügialad.

Rimi aitab muuta Eestit mahedamaks

Mittemahedate väiketootjate toodete müümine võimaldab hoida arvestatavalt suurt kaubavalikut, kuid masstootmises olevaid kaupu me ei müü. Eesti väiketootjat iseloomustab käsitöönduslik lähenemine, mis annab toodetele kõrge kvaliteedi ja isikupära. Oma talu või pereettevõtte hõng mõjub paljudele suure tehase omast isuäratavamalt.

Mina kolisin maale ja hakkasin Kiltsimäe talus põllumeheks pärast kolmanda lapse sündi. Köögiviljakasvatus tundus loogilise lahendusena, sest just selles tootevaldkonnas nägin suurimat nõudlust. Lapsed kasvasid ja oma kodu ümbrust ma mürgitada ei tahtnud, mistõttu valisin mahetootmise. Kapsaste vahel kasvatan lilli, mis meelitavad kahjurid enda peale.

Tulemus on hea, tänavu loodan oma talu põllult korjata ligi 40 000 mahedalt kasvatatud kapsapead. Kasvatan ka porgandit, peeti, kaalikat ja muid köögivilju. Koostöö Rimiga mõjub innustavalt, sest ehkki talupidamine annab naudingu valikuvabadusest ja võimalusest ise otsustada, peame kestmajäämise nimel ka tulu teenima.

Talu Toidab tarnijatele vaatab Rimi mõistva pilguga, kaupa ei pea olema saada aastaringselt. Meie enda inimesed tellivad kauba, võtavad selle vastu ja panevad välja, seda Rimi ei korralda. Ehkki mahetoode pole eesmärk omaette, soovime jõudumööda mahetoodete osatähtsust suurendada, mis sobib hästi ka Rimi väärtustega. Ilma Talu Toidab kaudu pakutava Rimi paindlikkuse ja kaasa mõtlemiseta oleks väiketootja elu keeruline. Õnneks on vastupidi.

Rohkem infot Talu Toidab kohta leiad siit!

Copy
Tagasi üles