Twitteri asutaja aitab käima nügida hiiglaslikku kodanikupalga eksperimenti

PM Majandus
Copy
Twitteri asutaja ja miljardäri Jack Dorsey sõnul oleks kodanikupalk üks viis luua peredele majanduslik turvatunne ja vähendada varalist ebavõrdsust ning palgalõhet.
Twitteri asutaja ja miljardäri Jack Dorsey sõnul oleks kodanikupalk üks viis luua peredele majanduslik turvatunne ja vähendada varalist ebavõrdsust ning palgalõhet. Foto: FRANCOIS MORI/AP

Twitteri asutaja Jack Dorsey rahastas 3 miljoni dollari ehk ligi 2,7 miljoni euroga kodanikupalga eksperimenti, mille pilootprojektis osalevad 11 USA linna.

Projektis osalevate linnade elanikkond on kokku 7 miljonit, vahendab Time. Dorsey sõnul on see üks viis varalise ebavõrdsuse ja palgalõhe vähendamiseks.

Kodanikupalga maksmise idee on saanud suure impulsi, kuna tehisintellekt ja koroonakriis ähvardavad paljud inimesed jätta sissetulekuta.

Kodanikupalga ehk tingimusteta põhisissetuleku puhul makstakse kõigile kodanikele riigi poolt regulaarselt põhivajadusi katvat maksuvaba toetust. USA skeem, mis kannab nime «Linnapead garanteeritud sissetuleku eest», maksaks raha osale elanikest, mitte kõigile.

Veebilehel pole täpsustatud, kellele toetust makstaks, kuid seal räägitakse vajadusest tegeleda vaesusega, eriti koroonaviiruse pandeemia valguses.

Covid-19 on veel enam paljastanud USA majapidamiste majanduslikku haprust ning avaldanud ebaproportsionaalselt rohkem mõju etnilistele vähemustele, seisab lehel.

Kindlat ettepanekut, kui pikalt ja kellele raha eraldatakse, pole avaldatud.

«See on üks viis varalise ebavõrdsuse ja palgalõhe vähendamiseks, tasandada süsteemset rassilist ja soopõhist ebavõrdsust ning luua peredele majanduslik turvatunne,» säutsus Twitteri juht.

Projekti lõi California osariigi Stocktoni linnapea Michael Tubbs, kes sooviks, et sellest saaks riigiülene programm, mis ulatuks ka pandeemiajärgsesse aega.

Varem on ta öelnud, et maksude tõstmine Jack Dorsey sugustele on üks viis selle rahastamiseks. 29-aastane meer püüab taaselustada oma kodulinna ja on universaalse sissetulekuga 2018. aastal juba katsetanud, makstes 125 elanikule kuus 500 dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles