Eesti teadlased: rootslaste teade levinud immuunsusest võib olla ennatlik (18)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Kunstniku kujutis koroonaviiruse osakesest. Kuigi rootsi teadlased väidavad, et immuunsus viiruse vastu võib olla oluliselt levinum kui seni arvati, siis eesti teadlaste sõnul tasub uudisesse siiski ettevaatusega suhtuda.
Kunstniku kujutis koroonaviiruse osakesest. Kuigi rootsi teadlased väidavad, et immuunsus viiruse vastu võib olla oluliselt levinum kui seni arvati, siis eesti teadlaste sõnul tasub uudisesse siiski ettevaatusega suhtuda. Foto: Leonello Calvetti/Stocktrek Images/Scanpix

Hiljuti teatasid Rootsi Karolinska instituudi teadlased rõõmusõnumit, et nende uuringu kohaselt võib koroonaviiruse immuunsus olla ühiskonnas palju laiemalt levinud, kui antikehade testid näitavad.

Sellise mitteantikehadel põhineva immuunsuse keskmes on spetsiaalset tüüpi valged verelibled, mida teadlased kutsuvad T-lümfotsüütideks ehk T-rakkudeks.

«T-rakud on valgete vereliblede tüüp, mis ongi spetsialiseerunud viiruse poolt nakatatud rakkude äratundmisele ja on seega immuunsüsteemi toimimise oluline osa,» selgitas nende rolli Karolinska instituudi nakkushaiguste keskuse abiprofessor Marcus Buggert, kes oli uuringu üks peamistest autoritest.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles