Poolas algas presidendivalimiste otsustav voor (1)

Copy
Poola presidendivalimiste kampaaniaplakatid.
Poola presidendivalimiste kampaaniaplakatid. Foto: AP / Scanpix

Poolas peetakse pühapäeval presidendivalimiste otsustav teine voor, kus on vastakuti  ametisolev riigipea Andrzej Duda ja Varssavi linnapea Rafal Trzaskowski.

Dudat toetab võimuerakond Seadus ja Õiglus (PiS) ja Trzaskowski on liberaalse Kodanikeplatvormi (PO) eelistus riigipea ametikohale.

Arvamusuuringute kohaselt on mõlemad kandidaadid praktiliselt võrdsed, mistõttu on võitjat võimatu prognoosida. Ekspertide sõnul võib see kaasa tuua vaidlustamisi ja proteste.

Esimeses voorus 28. juunil sai Duda 43,5 protsenti ja Trzaskowski 30,4 protsenti häältest.

Enne valimisi on valitsusmeelsed tegelased kritiseerinud väidetavat välispoliitilist sekkumist, mis on Poolas ajaloolistel põhjustel väga tundlik teema.

Möödunud nädalal toimunud kampaaniaüritusel süüdistas Duda Saksa meediakontsernide kontrolli all olevaid väljaandeid, kaasa arvatud ajalehte Die Welt, «räpase ja andestamatu kampaania» korraldamises.

Asevälisminister Szymon Szynkowski vel Sęk ütles Poola uudisteagentuurile PAP, et sellega seoses kutsuti ministeeriumisse vaibale Saksa saatkonna kõrge esindaja.

«Kõnealused väljaanded tegelevad manipulatsiooniga, mis jätavad ühemõttelise mulje kallutatusest ühe kandidaadi suunas,» ütles asevälisminister.

Poola valimisjaoskonnad avati kell 08.00 Eesti aja järgi ja suletakse kell 22.00. Seejärel avaldatakse lävepakuküsitluste tulemused. Ametlikke valimistulemusi on oodata esmaspäeva hommikul.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles