Kuuleka koera konkursil oli sel korral neli võitjat

Copy

Kuuleka koera päev Rakveres politseimuuseumis oli neljajalgsetele kui tudengite suvepäevad: kohtas vanu sõpru ja sai sõlmida uusi tutvusi. Küllap seepärast kimbutas nii mõndagi koera lavanärv.

Rakveres politseimuuseumis toimunud kuuleka koera konkursile oli end kirja pannud 22 koera, loomulikult koos peremehe või -naisega. Kõik nad oma oskusi siiski näitamas ei käinud, küllap teevad seda järgmisel korral.

Politseimuuseumi juhataja Andrus Eesmaa ütles, et kui kolmandat korda võib nimetada traditsiooniks, on kuuleka koera konkurss juba väike politseimuuseumi traditsioon. "Osalejaid oli üle Eesti ja meeldivalt palju – meie konkursi rekord. Arvestades ilma ja valitsevat olukorda olime valmis palju tagasihoidlikumaks huviks."

Lisaks kuulekatele koertele näitasid oma oskusi politsei- ja vetelpäästekoerad.

Newfoundlandi tõugu koolitatud vetelpäästekoeri on Eestis umbes 20, kuid paraku pole nad paberite põhjal teenistuskoerad, vaid tavalised lemmikloomad. "Miks see nii on, peab küsima siseministrilt, kuid jah, vetelpäästekoeri Eesti seadused teenistuskoertena ei tunnista ja seepärast pole nad ka iga päev ametis," rääkis MTÜ Märjad Käpad Pärnumaa osakonna eestvedaja Hiie Paas. "Meie koerad osalevad ennetusüritustel ja sellistel, nagu on täna siin, kuid randades nad ametlikult valvet ei pea."

Vetelpäästekoer Shuli käivat siiski aeg-ajalt Viljandi järve rannas jalutamas. "See on vale arvamus, et vetelpäästekoer tormab igat ujujat kohe "päästma"," rääkis Hiie Paas. "Treenimata koer küll – tema tahab kohe kõigele järele minna. Treenitud koer ootab kannatlikult peremehe käsku ja läheb uppujat päästma ainult koos temaga, olles uppuja abistamisel mootoriks ehk tegelaseks, kes aitab kaldale ujuda. Üksinda koeri uppujat päästma ei lubata, see võib nii koera kui ka uppuja jaoks halvasti lõppeda."

Kuuleka koera konkursi esikoht läks aga jagamisele nelja osaleja vahel. Võrdselt punkte kogusid  Ly Loss ja 6-aastane hollandi lambakoer Tigran, kes on pärit varjupaigast; Kairi Timusk ja 5-aastane kääbusspinšer Nora; Alvar Vilu ja 5-aastane kuldne retriiver Emma ning Alder Jõgis ja saksa lambakoer Roosi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles